SAOPCENJAfin1

Dana 06.06.2023. Godine, u sjedištu Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona, održan je sastanak kojem su prisustvovali ministar Ministarstva gospodin Benjamin Sinanović i predstavnici Misije OSCE-a.

Na sastanku je razgovarano o intenziviranim aktivnostima na usvajanju Zakona o mirnom okupljanju i Zakona o javnim priredbama. Ministar Ministarstva je istakao da je prihvaćena većina inicijativa koje su dolazile od strane skupštinskih zastupnika i međunarodnih organizacija, te da su, zaključno sa prošlom sedmicom, zakoni dobili sva potrebna mišljenja i sva su pozitivna.

DSC 0513

Predstavnik Misije OSCE-a, gospodin Igor Ličina, je naglasio da je usvajanje ovih Zakona jedan od 14 prioriteta Evropske komisije i radi se u suradnji sa drugim međunarodnim organizacijama. Gospodin Ličina je istakao i to da Misija OSCE-a nastoji da sve bude u skladu sa ostalim međunarodnim propisima, ali usklađeno sa ostalim zakonima u Bosni i Hercegovini i entitetima.

Iz Misije OSCE-a su zadovoljni predloženim zakonskim rješenjima. Međunarodna zajednica insistira na određenim standardima za Bosnu i Hercegovinu zato što se obavezala na poštivanje ljudskih prava i mi smo na putu usklađivanja zakonodavstva sa međunarodnim standardima.

Na kraju sastanka je istaknuto da će se saradnja nastaviti, uz obostrano zadovoljstvo, na svim budućim zajedničkim projektima.