SAOPCENJAfin1

Uprava policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona i Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica su prošle sedmice finalizirali projekat "Povećanje sigurnosti u školama", u kojem je učestvovalo više od 1.700 učenika iz 74 centralne i područne škole u Zeničko-dobojskom kantonu.

Predstavnici Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona, ministarstva zdravstva, te obrazovanja, nauke, kulture i sporta ZDK, kao i prestavnici osnovnih škola sa područja ZDK, kao i Službe za školsku higijenu Instituta, kroz kraće prezentacije su predstavili svoja viđenja značaja i drugih segmenata ovog projekta. U okviru ovog projekta, u svakoj od škola u Zeničko-dobojskom kantonu su održane interaktivne radionice, na kojim su sa grupama učenika razgovarali ovlašteni i obučeni policijski službenici i timovi Službe za školsku higijenu INZ-a.  Posebno obučeni policijski stručnjaci i zdravstveni radnici su kroz razgovor sa đacima nastojali da im ukažu koja su to negativna ponašanja, koje su posljedica takvog ponašanja, te da im ukažu na pravila i vještine koje mogu usvojiti i na taj način doprinijeti svojoj ličnoj sigurnosti.

Policijski komesar Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona je tom prilikom istakao, da je uprava policije kojom rukovodi nesumnjivi lider u sprovođenju kampanja i preventivnom djelovanju, sa posebnim akcentom na realizovanje projekata koji u osnovi svoj djelovanja imaju rad policije u zajednici i partnerstvo sa zajednicom.

 "Radi se prije svega o poslovima koje policija, primarno, po opisu, nije dužna raditi. Međutim, davno smo shvatili i primjenjujemo ono što je u narodu poznato kao "bolje spriječiti nego liječiti". U INZ-u smo prepoznali stručnog i kvalitetnog partnera sa kojim zajedničkim djelovanjem prema mladima možemo uraditi puno na edukaciji, prevenciji i suzbijanju vršnjačkoj nasilja i svih drugih negativnih i nedozvoljenih ponašanja i pojava", rekao je između ostalog komesar Šut.

 

Direktor Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica (INZ) Senad Huseinagić je istakao specifičnost ovog projekta, jer su zdravstveni radnici i policajci zajedničkim djelovanjem krenuli prema najmlađim, najosjetljivijoj kategoriji društva.

"Ovo je samo jedan u nizu projekata koji se na inovativan, drukčiji način primjenjuju u INZ. Namjera nam je i do sada uspjevamo da svaki naš naredni projekt bude jedinstven i pionirski na području cijele države, a u ovom slučaju korist je obostrana. I učenici su imali priliku saznati mnogo toga što ih je interesovalo o vršnjačkom nasilju, policiji, društvu, prevenciji i represiji, ali i mi i službenici policije smo dobili značajni "feedback" i vrlo upotrebljive podatke za daljnji rad direktno od mladih, od onih kojih se ovo najviše tiče", istakao je direktor Huseinagić.

Svoja iskustva iz ovog projekta su prenijeli i učenici a najavljeno je kako će isti partneri, nakon rada s osnovcima, projekat usmjeriti na rad sa srednjoškolskom populacijom u školama Zeničko-dobojskog kantona, čemu je i bio posvećen dio prezentacije, odnosno panel-diskusije, na kojoj su utvrđene smjernice za daljnje aktivnosti u narednoj školskoj godini

U drugom dijelu prezentacije završetka projekta "Povećanja sigurnosti u školama", upriličeno je potpisivanje Izjave o partnerstvu i dugoročnoj saradnji u projektima i djelatnostima između Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona i Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica. Izjavu su potpisali čelnici navedenih institucija, generalni inspektor policije Semir Šut, policijski komesar Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona i primarijus doktor Senad Huseinagić, direktor Instituta. Dogovoreno je da se projekt "Povećanje sigurnosti u školama" najesen nastavi u srednjim školama Zeničko-dobojskog kantona a paralelno sa tim će se razvijati i drugi zajednički projekti, kojim će se preventivno djelovati prema svim dijelovima društva, od najmlađih do najstarijih.

 

Odsjek za odnose sa javnošću,

   analitiku i planiranje       

Arhiva saopštenja

Jul 2020
Po Ut Sr Ce Pe Su Ne
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2