SAOPCENJAfin1

U okviru aktivnosti na suzbijanju i preveniranju neovlaštenog posjedovanja, proizvodnje i stavljanja u promet opojnih sredstava, te procesuiranju lica koja čine navedena krivična djela, policijski službenici Policijske stanice Kakanj došli su do određenih operativnih saznanja da se u vezu sa zloupotrebom opojnih droga može dovesti više lica iz Kaknja. U skladu sa prikupljenim operativnim saznanjima, a na osnovu naredbe Općinskog suda u Kaknju, dana 04.03.2016. godine, izvršeni su pretresi stambenih jedinica koje koriste navedena lica.

Pretresom kuće koju koristi P.S., a koja se nalazi u ulici Bratstva i jedinstva, pronađena su četiri paketića umotana u pvc foliju, sa sadržajem suhe biljne materije koja asocira na opojnu drogu marihuanu. Osim navedenog, u dvorištu kuće su zatečena lica T.M. i Š.N. Prilikom pretresa lica T.M., kod istog je pronađena jedna ručno smotana cigareta, tzv. đoint, sa sadržajem suhe biljne materije koja asocira na opojnu drogu marihuanu, dok je kod lica Š.N. pronađen jedan paketić umotan u pvc foliju sa sadržajem suhe biljne materije koja asocira na opojnu drogu marihuanu i jedan paketić od alu folije sa sadržajem praškaste materije koja asocira na opojnu drogu "Speed".

Prilikom pretresa stana u ulici 7. muslimanske brigade, a koji koristi lice N.A., pronađena je jedna pvc vrećica u kojoj se nalazila bijela praškasta materija koja asocira na opojnu drogu "Speed".

Sporna materija pronađena na navedenim lokacijama je privremeno oduzeta i bit će predmet potrebnih vještačenja.

Nakon prikupljenih dokaza i dokumentovanja krivičnih djela, Kantonalnom tužilaštvu Zeničko-dobojskog kantona će od strane Policijske stanice Kakanj biti dostavljen Izvještaj o počinjenim krivičnim djelima i otkrivanju izvršilaca protiv:

- P.S., rođenog 1977. godine,

- N.A., rođenog 1987. godine,

- T.M., rođenog 1989. godine, i

- Š.N., rođenog 1975. godine, svi iz Kaknja,

zbog postojanja osnova sumnje da su isti počinili krivično djelo „Neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga“ iz člana 238. Krivičnog zakona FBiH, odnosno krivično djelo "Posjedovanje i omogućavanje uživanja opojnih droga" iz člana 239. Krivičnog zakona FBiH.

                                                                                                                                                      Odsjek za odnose sa javnošću,

                                                                                                                                                                analitiku i planiranje