SAOPCENJAfin1

Policijski službenici Policijske stanice Kakanj su u proteklom periodu poduzimali intenzivne mjere i radnje u cilju rasvjetljavanja više krivičnih djela koja su izvršena na području općine Kakanj, a radi se o krivičnim djelima "Teška krađa" u pogon "Stara jama" RMU Kakanj, kojom prilikom je iz objekta trafo stanice otuđeno osamnaest akumulatora, "Teška krađa" u kuću vlasništvo P.R., kojom prilikom su otuđeni jedan LCD TV prijemnik, električni konvektor, dvije kombinovane česme, jedna tuš baterija, šest radijatora i neutvrđena količina bakrenih cijevi za grijanje, te krivično djelo "Razbojništvo" nad osobom H.S., rođen 1999. godine iz Kaknja, kojom prilikom su nepoznata lica uz prijetnju i upotrebu fizičke sile od istog iz torbice otuđili određeni iznos novca.

Zbog osnova sumnje da su počinili gore navedena krivična djela policijski službenici Policijske stanice Kakanj lišili su slobode šest lica nad kojima je zavedena kriminalistička obrada, a nakon kompletiranja dokumentacije protiv istih će Kantonalnom tužilaštvu Zeničko-dobojskog kantona biti dostavljen izvještaj o počinjenom krivičnom djelu.

Uporedno sa navedenim aktivnostima, policijski službenici Policijske stanice Kakanj su dana 09.04.2024. godine slobode lišili Š.E., rođen 1999. godine i T.N., rođen 1993. godine oba iz Kaknja, zbog osnova sumnje da se mogu dovesti u vezu sa izvršenjem krivičnog djela iz člana 238. KZ F BiH "Neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga", krivičnog djela iz člana 371. KZ F BiH "Nedozvoljeno držanje oružja ili eksplozivnih materija" i krivičnog djela iz člana 52. Zakona o nabavljanju, držanju i nošenju oružja i municije Zeničko-dobojskog kantona.

Istog dana na osnovu izdate naredbe za pretresanje od strane Općinskog suda u Kaknju, policijski službenici Policijske stanice Kakanj, izvršili su pretres stambenih i pomoćnih objekta koje koriste navedena lica.

 

Prilikom pretresa, kuće koju koristi lice Š.E. pronađeno je sljedeće:

  • pvc paketić sa sadržajem biljne materije, koja svojim izgledom asocira na opojnu drogu marihuanu,

  • digitalna precizna vaga crne boje sa tragovima praškaste materije

Prilikom pretresa, kuće koju koristi lice T.N. pronađeno je sljedeće:

  • Plastična kutija u kojoj se nalazio upakovan sadržaj sa biljnom materijom koja asocira na opojnu drogu marihuanu, težine 23,40 grama i upakovan sadržaj sa praškastom materijom, koji asocira na opojnu drogu Speed težine 48,85 grama,

  • automatska puška M-70 AB2, fabričkog broja 435334, bez zatvarača i spremnika za municiju,

  • metalni tromblonski nastavak za pušku,

  • 7 patrona 12 mm, za lovačku pušku,

  • 5 patrona sa oštrim zrnom,

  • 8 komada bojeve municije, kalibar 7.9 i 7.62 mm.

Pronađeni predmeti su privremeno oduzeti, dok je nad licima lišenim slobode zavedena kriminalistička obrada. Nakon kompletiranja dokumentacije protiv lica Š.E. i T.N., Kantonalnom tužilaštvu Zeničko-dobojskog kantona će biti dostavljeni izvještaji o počinjenom krivičnom djelu.

                                                                                                                Odsjek za odnose sa javnošću, analitiku i planiranje