SAOPCENJAfin1

Dana 01.04.2024. godine, u 12,40 sati, policijskoj stanici Centar, Policijska uprava I je od strane građana prijavljeno da je u ulici Islambegovića put, od strane jednog muškog lica izvršen fizički napad na dvije ženske osobe. Odmah po zaprimljenoj dojavi na lice mjesta upućeni su policijski službenici Policijske stanice Centar koji su u u ulici Safvet bega Bašagića u neposrednoj blizini policijske stanice uočili lice koje je opisom odgovaralo licu koje je izvršilo napad, te je isti legitimisan, a radi se o M.A., rođen 1981. godine iz Zenice. Navedeno lice je lišeno slobode i zadržano u prostorijama za zadržavanje Policijske uprave I.

Na lice mjesta izvršenja fizičkog napada izašli su policijski službenici Policijske stanice Centar i Odsjeka kriminalističke policije, Policijske uprave I, kao i osoblje Službe hitne medicinske pomoći Zenica. Utvrđeno je da su napadnute .B., rođena 1963. godine iz Mostara i P.A., rođena 1985. godine iz Zenice, koje su vozilom hitne pomoći prevezene u Kantonalnu bolnicu Zenica, gdje im je ukazana ljekarska pomoć, te je konstatovano da su obje zadobile lakše tjelesne povrede.

Od strane policijskih službenika Odsjeka kriminalističke policije Policijske uprave I na licu mjesta fizičkog napada je izvršen uviđaj, uz obavještavanje dežurnog tužioca Kantonalnog tužilaštva Zeničko-dobojskog kantona, te je navedeni događaj okvalifikovan kao krivično djelo iz člana 362. Krivičnog zakona F BiH, "Nasilničko ponašanje".

Istog dana nad osumnjičenim M.A. je u službenim prostorijama Policijske uprave I zavedena kriminalistička obrada, a dana 02.04.2024. godine je uz izvještaj o počinjenom krivičnom djelu predat u nadležnost Kantonalnom tužilaštvu Zeničko-dobojskog kantona na dalje postupanje.

                                                                                           Odsjek za odnose sa javnošću, analitiku i planiranje