SAOPCENJAfin1

Povodom početka nove školske godine, službenici Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona će, kao i prethodnih godina, u okviru svojih nadležnosti, poduzimati pojačane mjere i radnje u blizini škola i na pješačkim prelazima, kako bi se školarcima obezbijedila veća sigurnost na ulicama i pješačkim prelazima, na njihovom putu do škole.

Na raskrsnicama i pješačkim prelazima policijski službenici će vršiti regulaciju saobraćaja i svojim prisustvom preventivno djelovati, kako bi svi vozači uz dodatni oprez i poštujući saobraćajne propise, omogućili bezbjedan prelazak učenika na pješačkim prelazima i njihovo bezbjedno kretanje u gradskim ulicama.

Također, prisustvo policijskih službenika će biti pojačano u blizini školskih objekata prilikom dolaska i odlaska učenika iz škola kao i u vrijeme velikih odmora te u neposrednoj blizini autobuskih stanica s ciljem sprječavanja činjenja krivičnih djela ili narušavanja javnog reda i mira.

Policijske patrole će u svom redovnom radu, u skladu sa izdatim naredbama i zadacima, prvenstveno raditi na suzbijanju pojave brze vožnje u urbanim sredinama, posebno u blizini škola, te represivno djelovati i sankcionisati nesavjesne vozače, koji se ne budu pridržavali ograničenja brzine i pravila kod pješačkog prelaza u urbanim sredinama.

Prilikom kontrola u saobraćaju policijski službenici će vozačima ukazati na povećano prisustvo učenika na gradskim i prigradskim ulicama, upozoriti ih na obavezu poštivanja ograničenja brzine vožnje, te ih upozoriti na dodatni oprez, a u slučajevima činjenja prekršaja vozači će biti sankionisani.

Pozivamo sve građane, posebno vozače motornih vozila i motocikala da obrate pažnju na kretanje učenika te da brzinu kretanja svojih vozila prilagode uslovima puta i stanju kolovoza.

Uprava policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona želi sretan početak nove školske godine učenicima svih škola na području Kantona.

                                                                                                                             Odsjek za odnose sa javnošću,analitiku i planiranje