SAOPCENJAfin1

Dana 30.05.2023. godine, u 20,47 sati, dežurnoj službi Policijske stanice Olovo je prijavljen nestanak lica Ferhatović Hamid (1966.) iz mjesta Čuništa, općina Olovo, koji se prema navodima prijave, dana 30.05.2023. godine, oko 10,00 sati, od svoje kuće udaljio u smjeru šumskog kompleksa između mjesta Čuništa, općina Olovo i mjesta Radoševići, općina Vareš.

Po zaprimanju prijave, na lice mjesta su izašli službenici Policijske stanice Olovo koji su potvrdili navode prijave nakon čega je raspisana potraga za nestalim licem, putem koje su sve policijske agencije u Bosni i Hercegovini obaviještene o potrebi traganja za navedenim licem. O prijavi nestanka također je obaviješten dežurni tužilac Kantonalnog tužilaštva Zeničko-dobojskog kantona.

Istovremeno sa raspisivanjem potrage, službenici Policijske stanice Olovo provode niz aktivnosti u cilju pronalaska nestalog lica i utvrđivanja svih okolnosti njegovog nestanka. U tom kontekstu, obavljeno je saslušanje trinaest lica za koja su postojale informacije da su imali saznanja o kretanju nestalog lica.

Pored pregleda terena šumskog kompleksa koje su obavljali članovi Gorske službe spašavanja Zavidovići te lokalnih mještana, u pretragu terena su uključeni službenici Policijske stanice Olovo te pripadnici Specijalne policijske jedinice MUP-a ZDK sa alpinističkim timom koji, zbog konfiguracije terena, pregledaju teško pristupačna mjesta.

Dana 03.06.2023. godine, prilikom pretrage terena od strane mještana, u šumskom kompleksu "Jeličje", u blizini mjesta Čuništa, općina Olovo, pronađena je sjekira, za koju je član porodice nestalog potvrdio da pripada Hamidu Ferhatoviću. Na licu mjesta pronalaska sjekire je izvršen uviđaj te je ista, u skladu sa uputom dežurnog tužioca, izuzeta sa lica mjesta te proslijeđena na vještačenje Federalnoj upravi policije - Centar za forenzička ispitivanja, istraživanja i vještačenja - Sarajevo.

Također, službenici Sektora kriminalističke policije Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona zajedno sa službenicima Policijske stanice Olovo svakodnevno vrše potrebne mjere i radnje u cilju pronalaska nestalog lica.

Uprava policije MUP-a ZDK poziva sve građane da se suzdrže od širenja neprovjerenih informacija u vezi nestalog lica te da svoja saznanja mogu saopštiti policijskim službenicima pozivom na broj 122 ili putem neposrednog kontakta sa policijskim službenicima na terenu. Aktivnosti policijskih službenika Uprave policije MUP-a ZDK na pronalasku nestalog lica se nastavljaju te ćemo vas o svim novim relevantnim informacijama blagovremeno obavijestiti.

                                                                                                             Odsjek za odnose sa javnošću, analitiku i planiranje

Arhiva saopštenja

Mart 2024
Po Ut Sr Ce Pe Su Ne
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31