SAOPCENJAfin1

Policijski službenici Odsjeka kriminalističke policije Policijske uprave I, kontinuirano provode aktivnosti na suzbijanju i prevenciji neovlaštenog posjedovanja, proizvodnje i stavljanja u promet droga, kao i otkrivanju i procesuiranju osoba koje se dovode u vezu sa zloupotrebom droga.

U tom kontekstu, danas, 26.05.2023. godine u 11,05 sati u ulici Avde Smajlovića, Grad Zenica, lišen je slobode D.E. (1980.) iz Zenice, zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično djelo "Neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga", na način da je u stanu, na navedenoj adresi nezakonito držao materije koje asociraju na opojnu drogu, radi daljnje prodaje krajnjim konzumentima.

Izvršenim pretresom stambenih i pomoćnih prostorija koje isti koristi, pronađeni su predmeti koji se dovode u vezu sa izvršenjem krivičnog djela i to:

  1. dvadeset pakovanja biljne materije koja svojim izgledom asocira na opojnu drogu "Marihuana", bruto težine 320 grama

  2. tri pakovanja praškaste materije koja asocira na opojnu drogu "Speed", bruto težine 80 grama i

  3. jedna digitalna vaga za precizno mjerenje.

Nakon kompletiranja predmeta protiv osumnjičenog lica, Kantonalnom tužilaštvu Zeničko-dobojskog kantona, bit će dostavljen izvještaj o počinjenom krivičnom djelu "Neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga" iz člana 238. Krivičnog zakona Federacije BiH.

                                                                                                     Odsjek za odnose sa javnošću, analitiku i planiranje