SAOPCENJAfin1

Dana 15.05.2023.godine, u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica, održana je centralna manifestacija povodom Dana policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona.

Ovim povodom a prije održavanja svečane akademije, u prisustvu članova porodica poginulih pripadnika Ministarstva, na spomen obilježju cvijeće su položili ministar unutrašnjih poslova Benjamin Sinanović i policijski komesar Rusmir Šišić te predstavnici Sindikata policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona, kao i predstavnici Koordinacije temeljnih boračkih organizacija Grada Zenica

Na svečanoj ceremoniji odlikovani su najzaslužniji pojedinci i organizacione jedinice Ministarstva. Svečanosti je prisustvovao veliki broj zvanica, a program su uljepšali sa svojim performansom članovi Mješovitog orkestra Srednje muzičke škole Zenica sa maestricom Elvirom Berrigan.

Prisutnima se prije dodjela nagrada i plaketa obratio policijski komesar Uprave policije Rusmir Šišić, i resorni ministar Benjamin Sinanović.

- Dan policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona obilježavamo i ove godine u miru i ličnoj sigurnosti svih građana Zeničko-dobojskog kantona, i to smatramo našim uspjehom. Ogroman je trud uložen u sprovođenju naših strateških ciljeva ali i naših zakonskih obaveza da svim građanima osiguramo maksimum lične i imovinske sigurnosti ali na prvom mjestu da radimo na jačanju i očivanju institucija Bosne i Hercegovine. Svakako, našim aktivnostima osigurali smo siguran ambijent za odvijanje poslovnih tokova na području Kantona i rad privrednih subjekata, što svakako predstavlja bitan parametar stabilnosti i neizostavno predstavlja ključni faktor za razvoj domaćih i stranih investicija.”, kazao je policijski komesar Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona Rusmir Šišić.

-Aktivnosti policije usmjerene na zaštitu lične i imovinske sigurnosti građana u javnosti postižu pozitivne odsjeke, što iz dana u dan jača povjerenje građana u naš rad. Bezbjedonosna situacija na području Zeničko-dobojskog kantona kontinuirano pokazuje tendenciju poboljšanja. Nema nikakve sumnje da je najveći doprinos tome dao stručan i efikasan rad policijskih službenika. Zato, naš prioritetni zadatak je da neprestano jačamo policijski sastav, mladim, stručnim, vrhunski obučenim i opremljenim kadrom kako bi naša policija bila spremna odgovoriti na na sve izazove koji stoje pred njom ”, kazao je, između ostalog, ministar unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona Benjamin Sinanović.

Vodeći ljudi MUP-a ZDK-a prisjetili su se i poginulih policajaca tokom proteklog rata, čiji su članovi porodica također prisustvovali svečanosti u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica , kao i pripadnika policijskih odredaBosnaiManevar“.

Policijska stanica Tešanj dobitnik je nagradeZastava Ministarstva sa grbom“, “Reljefni grb Bosne i HercegovinePolicijska stanica Visoko, dok je kolektivnu nagraduPohvala ministrapripala su Odsjek za računovodstvo, Sektor za podršku Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko - dobojskog kantona.

“Zlatna policijska značkadodijeljena je Smriko Šabanu, šefu Odsjeka za borbu protiv zloupotrebe opojnih droga u Sektoru kriminalističke policije. “Srebrena policijska značkaDizdarević Almiru, inspektor, koordinator analitičar, PU IV i Mandžuka Amir, samostalni inspektor, šefu Odsjeka kriminalističke policije, PU I.

Nakon svečane ceremonije prisutni gosti i zvanice su nastavile druženje prigodnim koktelom.

 

                                                                                                                   Odsjek za odnose sa javnošću, analitiku i planiranje