SAOPCENJAfin1

Policijski službenici Policijske stanice Maglaj su u prethodnom periodu realizovali pojačane mjere i radnje u okviru aktivnosti na suzbijanju i prevenciji neovlaštenog posjedovanja, proizvodnje i stavljanja u promet droga, kao i otkrivanju i procesuiranju osoba koje se dovode u vezu sa zloupotrebom droga.

U tom kontekstu, dana 31.03.2023. godine, na osnovu naredbe Općinskog suda u Zavidovićima u mjestu Novi Šeher, općina Maglaj, izvršen je pretres kuće i dvorišta vlasništvo Š.A. (1996.) iz Maglaja. Prilikom pretresa kuće pronađena je određena količina praškaste materije koja svojim izgledom asocira na opojnu drogu "Speed" kao i biljne materije koja svojim izgledom asocira na opojnu drogu "Marihuana", koja je bila pripremljena za stavljanje u promet krajnjim korisnicima. Pored navedenih materija policijski službenici su pronašli i tri digitalne vage za precizno mjerenje koje su također oduzete.

Također, dana 07.04.2023. godine oko 22.00 sati, nakon pribavljene Naredbe Općinskog suda u Zavidovićima izvršen je pretres porodične kuće u vlasništvu S-B.S. (1987.) iz Maglaja. Izvršenim pretresom pronađena je određena količina upakovane materije koja svojim izgledom asocira na opojne droge "Speed" i "Marihuana", sjemenke indijske konoplje, precizna digitalna vaga, mobilni aparati, pribor za konzumiranje opojne droge te rokovnik sa evidentiranim spiskovima lica i novčanim iznosima. Prilikom pretresa stambenog objekta u istom su zatečena tri lica sa područja općina Modriča i Maglaj koji su konzumirali opojnu drogu "Speed".

 

 

Nakon kompletiranja predmeta protiv osumnjičenih lica, Kantonalnom tužilaštvu Zeničko-dobojskog kantona, biće dostavljeni izvještaji o počinjenim krivičnim djelima "Neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga" iz člana 238. Krivičnog zakona FBIH te krivičnim djelima Posjedovanje i omogućavanje uživanja opojne droge" iz člana 239. Krivičnog zakona Federacije BiH.

                                                                                                               Odsjek za odnose sa javnošću, analitiku i planiranje