SAOPCENJAfin1

U toku druge polovine 2022.godine, na području grada Zavidovići evidentirano je izvršenje više imovinskih krivičnih djela počinjenih na štetu vlasnika kuća, pomoćnih objekata te prevoznih sredstava. Prilikom počinjenja ovih krivičnih djela izvršioci su upotrebom fizičke snage ili podesnog sredstva nasilno otvarali vrata ili prozore objekata iz kojih su otuđivali razne vrste predmeta kao što su električni aparati, novac, bicikla te alkoholna pića.

Na osnovu sačinjenih operativnih planova, policijski službenici Policijske stanice Zavidovići su poduzeli niz operativno taktičkih mjera i radnji u cilju rasvjetljavanja krivičnih djela, otkrivanja izvršilaca te pronalaska predmeta koji potiču iz izvršenja predmetnih krivičnih djela. S tim u vezi, u potpunosti je rasvijetljeno krivično djelo" Teška krađa", počinjeno u toku noći 06/07.12.2022. godine, u ulici Krivajska, gdje su iz pomoćnog objekta i dva teretna motorna vozila marke "MAN", vlasništvo firme firme "MR WOOD" doo Zavidovići, otuđene dvije motorne pile, dvije bušilice, brusilica, četiri pneumatika, te određena količina nafte, ulja i alata. Izvršenom kriminalističkom obradom te operativnim radom na terenu policijski službenici Policijske stanice Zavidovići su utvrdili postojanje osnova sumnje da su navedeno krivično djelo počinila lica I.A. i K.E. iz Zavidovića protiv kojih je Kantonalnom tužilaštvu Zeničko-dobojskog kantona dostavljen izvještaj o počinjenom krivičnom djelu.

Također, izvršenim pretresom stana i pomoćnih objekata koje koristi lice K.S. iz Zavidovića, pronađeni su predmeti i materijalni dokazi koji potiču iz izvršenja krivičnih djela teške krađe, počinjenih u prethodnom periodu štetu četiri oštećena lica. Ovom prilikom pronađena je i određena količina materije koja svojim izgledom asocira na opojnu drogu "Speed" i "Marihuana" te će nakon vještačenja nadležnom tužilaštvu biti dostavljeni izvještaji o počinjenim krivičnim djelima protiv osumnjičenog.

Nakon analize operativnih podataka te kriminalističkom obradom lica B.N. iz Zavidovića, policijski službenici Policijske stanice Zavidovići su došli do saznanja da je osumnjičeni počinio krivična djela teške krađe počinjenih u mjesecu decembar 2022.godine, kada je u ulicama Alije Izetbegovića i dr. Pinkasa Bandta iz tri putnička motorna vozila otuđio određenu količinu novca, odjevnih predmeta i ličnih dokumenata. Nakon izvršenja krivičnih djela otuđene predmete je skrio u ulici Patriotske lige, u kući i pomoćnim objektima koju koristi lice H.S. iz Zavidovića. Izvršenim pretresom navedenih objekata pronađen je dio otuđenih predmeta koji će biti vraćeni vlasnicima dok će protiv lica B.N., nadležnom tužilaštvu biti dostavljen izvještaj o počinjenim krivičnim djelima.

Intervencijom policijskih službenika Policijske stanice Zavidovići, dana 27.10.2022.godine, 21.45 sati, u mjestu Dolina, neposredno nakon izvršenja pokušaja teške krađe u pomoćni objekat, slobode je lišeno lice K.Z., iz Zavidovića. Isto lice je osumnjičeno da je dana 24.12.2022.godine, u mjestu Biljačić, izvršilo tešku krađu u kuću, iz koje je otuđilo električnu peć i frižider koji su pronađeni od strane policijskih službenika i vraćeni vlasniku.

Pored navedenih krivičnh djela, službenici Policijske stanice Zavidovići su uspješno rasvijetlili i krivična djela koja su u dva navrata, počinjena na štetu Industrijskog preduzeća "Krivaja" doo Zavidovići-u stečaju. Ovom prilikom su izvršioci, M.E. i K.E., oba iz Zavidovića, otuđili određenu količinu elektro kablova iz fabričkih postrojenja te je protiv njih Kantonalnom tužilaštvu Zeničko-dobojskog kantona podnesen izvještaj o počinjenom krivičnom djelu "Teška krađa".

Daljnjim aktivnostima policijskih službenika, rasvijetljeno je i krivično djelo "Teška krađa", počinjeno dana 24.12.2022.godine, provaljivanjem u Ugostiteljski objekat "Mint-line" koji se nalazi u ulici Alije Izetbegovića, odakle je otuđena fiskalna kasa, mobitel i određena količina novca. Istog dana u ulici Gajska, iz pomoćnog objekta-šupe, otuđena su dva bicikla. Dio otuđenih predmeta je pronađen i vraćen vlasnicima dok će Izvještaj o počinjenim krivičnim djelima biti proslijeđen Kantonalnom tužilaštvu Zeničko-dobojskog kantona protiv osumnjičenog S.J., iz Zavidovića.

 

Službenici Policijske stanice Zavidovići nastavljaju poduzimati planske mjere i radnje u cilju rasvjetljavanja ostalih krivičnih djela i otkrivanja njihovih izvršilaca, o čijim rezultatima će te biti blagovremeno obaviješteni.

Odsjek za odnose sa javnošću,analitiku i planiranje