SAOPCENJAfin1

Povodom nastupajućih novogodišnjih praznika, Uprava policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona će provoditi pojačane mjere i radnje sa ciljem obezbjeđenja lične i imovinske sigurnosti građana za vrijeme praznika.

Obzirom da je u ovom periodu evidentno intenzivnije kretanje građana, pojačana frekvencija saobraćaja, veća posjećenost ugostiteljskim objektima, te kao posljedica toga i veći broj stambenih objekata u kojim su stanari u dane praznika odsutni, izvršena je sveobuhvatna analiza i procjena stanja sigurnosti na području Zeničko-dobojskog kantona. U skladu sa tim, planirane su mjere i radnje pojačane kontrole ugostiteljskih objekata, kao i drugih objekata i prostora na kojima se okuplja veći broj građana. Takođe je planirana pojačana kontrola učesnika u saobraćaju, kako bi se evidentirali i sankcionisali svi prekršaji propisani Zakonom o osnovama sigurnosti saobraćaja na cestama u BiH, a u okviru predmetnih saobraćajnih kontrola, policijski službenici će poduzimati mjere i radnje iz svoje nadležnosti na sprječavanju i dokumentovanju krivičnih djela, pronalasku nedozvoljenih predmeta, kao i pronalasku i procesuiranju izvršilaca krivičnih djela.

I ove godine, u Zenici, na Trgu Alije Izetbegovića, od strane Gradske uprave organizovan je javni doček Nove godine. Imajući u vidu da se očekuje prisutnost velikog broja građana, Uprava policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona će, u skladu sa sačinjenim planom, angažovati značajne policijske snage i zajedno sa organizatorom dočeka i drugim službama, preduzeti sve potrebne mjere i radnje, kako bi svim građanima obezbjedila maksimalnu ličnu i imovinsku sigurnost i kako bi građani u jednom mirnom i svečanom ambijentu dočekali i proslavili Novu godinu.

Obzirom da se očekuje povećana upotreba pirotehničkih sredstava, podsjećamo građane da je u članu 3. Zakona o javnom redu i miru Zeničko-dobojskog kantona utvrđeno činjenje prekršaja u slučajevima kada se vrši prodaja, kupovina, ustupanje na prodaju i upotreba pirotehničkih sredstava na javnom mjestu bez odobrenja nadležnog organa. Službenici policije će u skladu sa zakonskim ovlaštenjima vršiti privremeno oduzimanje navedenih sredstava, a prekršiocima Zakona o javnom redu i miru Zeničko-dobojskog kantona izdavati prekršajne naloge. Posebno ukazujemo na činjenicu da se u činjenju ovih prekršaja u velikoj mjeri pojavljuju djeca, te i na ovaj način skrećemo pažnju roditeljima da će za prekršaje počinjene od strane djece i maloljetnih lica službenici policije, u slučajevima predviđenim Zakonom, izdavati prekršajne naloge roditeljima.

Uprava policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona poziva sve građane da svečano i dostojanstveno proslave i obilježe nastupajuće praznike, da se uzdrže od činjenja svih nezakonitih radnji, kao i nedoličnog ponašanja na javnim mjestima i u ugostiteljskim objektima, a naročito upućuje poziv i apel roditeljima i starateljima maloljetnih lica, da se dužno staraju o istim, te vrše stalni nadzor nad maloljetnim licima, naročito kada je u pitanju kretanje maloljetnika u noćnim satima.

Također, sugerišemo svim građanima da, ukoliko raspolažu bilo kakvim bezbjedonosno interesantnim informacijama, kao i informacijama o uočenim krivičnim djelima, prekršajima i drugim nezakonitim ili sumnjivim pojavama, da o tome odmah informišu nadležnu policijsku stanicu, pozivom na broj 122 ili direktnim obraćanjem policijskim službenicima na terenu.

Uz iskrene čestitke povodom nastupajuće Nove 2023. godine, pozivamo naše građane da budemo partneri u stvaranju sigurnijeg društva.

   S poštovanjem                                                              

Odsjek za odnose sa javnošću, analitiku i planiranje

Arhiva saopštenja

Mart 2024
Po Ut Sr Ce Pe Su Ne
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31