SAOPCENJAfin1

U vezi sa navodima autora priloga objavljenog dana 27.12.2022.godine, na portalu www.072info.com, na kojem je objavljen tekst pod naslovom "072INFO SAZNAJE: Šišić podnio ostavku, evo ko će biti novi komesar policije MUP-a ZDK", Uprava policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona, oštro demantuje iste zbog njihove netačnosti, te radi istinitog, tačnog i objektivnog informisanja javnosti, izdajemo sljedeći:

D E M A N T I

Kao što bi trebali znati, policijski komesar nije politička pozicija i uspostava nove vlasti ne podrazumijeva smjenu policijskog komesara koji je imenovan na mandat od četiri godine a mandat ističe dana 16.09.2025.godine.

Naglašavamo da policijskog komesara nije "instalirao" niko od političara, kako se navodi u tekstu, već ga je u zakonskoj proceduri, shodno Zakonu o unutrašnjim poslovima Zeničko-dobojskog kantona, koju je proveo Nezavisni odbor za izbor i reviziju Zeničko-dobojskog kantona, a nakon okončanja iste, imenovao premijer Vlade Zeničko-dobojskog kantona.

U Upravi policije MUP-a ZDK nisu "brzinom svjetlosti napredovali uposlenici bliski ASDA, odnosno NES-u" nego su policijski službenici unapređeni po proceduri i u skladu sa propisima nakon što je proveden postupak internog unapređenja u više činove.

Netačna je informacija da je sigurnost građana stavljena u drugi plan o čemu govore rezultati rada za 2022.godinu u kojoj je Upravom policije MUP-a ZDK rukovodio policijski komesar Rusmir Šišić.

Također, netačna je informacija da je u MUP-u ZDK "raspušten Odsjek za Posebne istražne radnje" jer isti nikada nije ni postojao kao posebna organizaciona jedinica u okviru Uprave policije MUP-a ZDK. S tim u vezi, poslovi i zadaci koje obavljaju policijski službenici prilikom obavljanja posebnih istražnih radnji a na način na koji je propisan Zakonom o krivičnom postupku Federacije BiH, tokom 2022. godine rezultirao je provođenjem tri operativne akcije pod kodnim nazivom „META“ u kojim su učestovala ukupno 679 policijska službenika, što je u konačnici dovelo do podnošenja:

  • 62 izvještaja o počinjenom krivičnom djelu „Neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga“,

  • 12 izvještaja o počinjenom krivičnom djelu „Posjedovanje i omogućavanje uživanja opojnih droga“,

  • 23 izvještaja o počinjenom krivičnom djelu „Nedozvoljeno držanje oružja ili eksplozivnih materija“,

  • jednog izvještaja o počinjenom krivičnom djelu „Odavanje službene tajne“ i jednog izvještaj o počinjenom krivičnom djelu „Zloupotrebe položaja ili ovlašćenja“,

  • tri izvještaja o počinjenom krivičnom djelu „Krivotvorenje“ i

  • Dva izvještaja o počinjenom krivičnom djelu „Nadriliječništvo"

Istovremeno, kao rezultat provođenja posebnih istražnih radnji je oduzimanje značajnih količina opojne droge, nelegalnog oružja, municije, eksplozivnih sredstava, mobilnih aparata i drugih predmeta koji će se koristiti kao materijalni dokazi u krivičnom postupku.

Nadalje, netačni su i zlonamjerni navodi da je prilikom testiranja za čin mlađi inspektor "korištena drška od metle za određena mjerenja". Predmetni postupak internog unapređenja je sproveden potpuno u skladu sa Pravilnikom o internom unapređenju policijskih službenika i uz pomoć svih savremenih tehničkih pomagala i u prostoru koji zadovoljava sve standarde za testiranje policijskih službenika.

Navođenje imena "navodnog novog policijskog komesara koji bi trebao biti imenovan", krajnje je neprimjereno i predstavlja pritisak vlasničke i uredničke strukture portala "072info.com i njihovih nalogodavaca na rad Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona.

Na kraju, obavještavamo Vas da su netačne informacije da je policijski komesar Rusmir Šišić, ponudio ostavku jer nema niti jedan razlog da to učini, obzirom da je Uprava policije MUP-a ZDK, za vrijeme njegovog rukovođenja, zabilježila značajno bolje rezultate u svim segmentima rada u odnosu na prethodni period.

Kategorički odbacujemo insinuacije da je bilo koja politička partija "ovladala" ovom policijskom agencijom te se svi poslovi obavljaju isključivo u skladu sa važećim zakonima i propisima.

Ukoliko se nastavi sa objavljivanjem netačnih i tendencioznih navoda bez prethodne provjere istinitosti istih, Uprava policije MUP-a ZDK će biti prinuđena da pokrene odgovarajuće postupke u cilju zaštite svog digniteta, integriteta i profesionalnog obavljanja poslova i zadataka određenih Ustavom i zakonima.

   S poštovanjem                                                              

Odsjek za odnose sa javnošću, analitiku i planiranje