SAOPCENJAfin1

 

Na osnovu inicijative Unije studenata Politehničkog fakulteta Univerziteta u Zenici, danas je u prostorijama Centra za edukaciju policijskih službenika i smještaj Specijalne policijske jedinice, Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona, upriličen prijem za studente navedenog fakulteta.

Ovom prilikom studenti su upoznati o organizaciji, načinu rada i funkcionisanju Specijalne policijske jedinice te su prezentirane specijalne vještine i oprema pripadnika navedene jedinice. Također, studenti su informisani o provođenju projekata i kampanja kojima se utiče na povećanje svijesti građana o percepciji i borbi protiv korupcije, opasnostima i posljedicama koje mogu nastati zbog upotrebe oružja te izazovima i posljedicama sa kojima se susreće društvo zbog zloupotrebe opojnih droga. Posebno je naglašena kontinuirana potreba interaktivne komunikacije policije i mladih kroz održavanje edukacija i radionica u osnovnim i srednjim školama koje uključuju davanje preporuka mladim ljudima prilikom prepoznavanja slučajeva vršnjačkog nasilja, maloljetničke delikvencije, cyber kriminala i drugih oblasti koje obuhvata rad policije u zajednici.

U nastavku posjete, studenti su imali priliku da obiđu prostorije Centra za obuku i smještaj Specijalne policijske jedinice u Lukovom Polju u Zenici, kao što su bazen, fiskulturna sala, trim kabinet, streljana i svi drugi sadržaji koji se nalaze u ovom savremnom objektu.

Nakon obilaska prostorija za studente je organizovano jedno posebno predavanje u vidu nastavnog sata na temu propisa koji regulišu držanje i nošenje oružja i municije, što je i biloo u fokusu interesa ove studentske grupe. Također su studenti su dobili odgovore i na druga postavljena pitanja iz oblasti djelokruga rada policijskih službenika.

 

Na kraju posjete, studenti su iskazali veliko zadovoljstvo svim viđenim sadržajima i održanim predavanjem a predstavnik Unije studenata se zahvalio na prijemu, te istakao da ovakve posjete daju novu dimenziju shvatanja uloge policije u društvu, doprinose povećanju međusobnog povjerenja građana u policiju te jača osjećaj sigurnosti unutar zajednice.

   S poštovanjem                                                              

Odsjek za odnose sa javnošću, analitiku i planiranje