SAOPCENJAfin1

Danas je, u okviru obilježavanja tridesete godišnjice osnivanja 3. Korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine, u dostojanstvenoj atmosferi otkriveno spomen obilježje pripadnicima Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona, poginulih u odbrambeno-oslobodilačkom ratu.

Na platou ispred zgrade Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona, u prisustvu velikog broja članova porodica poginulih pripadnika policije te predstavnika Vlade Federacije Bosne i Hercegovine, izvršne i zakonodavne vlasti Zeničko-dobojskog kantona, općina i gradova, službenika Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona, predstavnika Koordinacije temeljnih boračkih udruženja Armije Republike Bosne i Hercegovine u Zeničko-dobojskom kantonu i gostiju, odata je dužna počast i sjećanje na najhrabrije sinove i kćeri, domovine Bosne i Hercegovine.

Organizator i nosilac aktivnosti na izgradnji i otvaranju spomen obilježja je bilo Udruženje Savez dobitnika najvećih ratnih priznanja Zeničko-dobojskog kantona. Predstavnik udruženja, gospodin Muris Fetić se obratio prisutnima te ukazao na okolnosti koje su pratile dugogodišnje napore članova udruženja da se izgradi spomen obilježje te ukazao na njegov značaj.

Također, prisutnima se obratio i ministar za boračka pitanja u Vladi Zeničko-dobojkog kantona, gospodin Fahrudin Čolaković, koji je ukazao na činjenicu da su spomen obilježja mjesta koja nas stalno podsjećaju da smo obavezni i dužni na najbolji mogući način sjećati se onih koji su dali svoje živote u odbrani Bosne i Hercegovine te se zahvalio nosiocima aktivnosti na realizaciji projekta izgradnje spomen obilježja, ističući spremnost Vlade ZDK da finansijski podrži ovakve i slične projekte.

 

U svom obraćanju, policijski komesar, gospodin Rusmir Šišić, naglasio je da su policijski službenici, svojom žrtvom dali nemjerljiv doprinos u odbrambeno-oslobodilačkom ratu, postavivši temelje stvaranja slobodne domovine Bosne i Hercegovine ali i temelje hrabrosti i profesionalnosti na kojima se grade nove generacije policijskih službenika prilikom izvršavanja složenih i opasnih policijskih zadataka pri očuvanju lične i imovinske sigurnosti naših građana.

Nakon što su ministar Čolaković i komesar Šišić zvanično otvorili spomen obilježje, uz odavanje počasti, cvijeće su položili predstavnici brojnih institucija, organizacija, udruženja i pojedinaca.

Zajednička poruka svih prisutnih je bila da se doprinos društvu i zajednici koji su dali poginuli pripadnici policije, neće i ne smije biti zaboraviti te da je očuvanje i izgradnja države stalna obaveza društva.

   S poštovanjem                                                              

Odsjek za odnose sa javnošću, analitiku i planiranje