SAOPCENJAfin1

Uprava policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona podsjeća sve građane da je u periodu od 01.11.2022. do 01.04.2023. godine, na svim putevima na teritoriji Zeničko-dobojskog kantona, zakonski obavezno posjedovanje i korištenje zimske opreme, bez obzira na vremenske uslove, za sva motorna vozila izuzev svih motocikala (L kategorije) i traktora (T i C kategorije).

Prema odredbama Pravilnika o saobraćaju u zimskim uslovima, pod zimskom opremom koju treba da imaju motorna vozila u zimskim uslovima, smatra se:

  1. Za putnička motorna vozila i ostala motorna vozila čija najveća dozvoljena masa nije veća od 3.500 kg i nemaju više od 8 sjedišta:

  1. zimski pneumatici na sva četiri točka. Zimska guma (pneumatik) je na svom boku označena slijedećim oznakama: MS, M+S ili M&S i znakom snježne pahuljice na stiliziranom obrisu planine s tri vrha, čija dubina gazećeg sloja po dubini iznosi najmanje 4 mm,

2. gume sa ljetnim profilom čija dubina gazećeg sloja iznosi minimum 4 mm i u priboru odgovarajući lanci koji se postavljaju na pogonskim točkovima u slučaju zimskih uslova.

b) Za motorna vozila čija najveća dozvoljena masa prijelazi 3.500 kg i autobuse:

1. zimski pneumatici na pogonskim točkovima. Zimska guma (pneumatik) je na svom boku označena slijedećim oznakama: MS, M+S ili M&S i znakom snježne pahuljice na stiliziranom obrisu planine s tri vrha, čija dubina gazećeg sloja po dubini iznosi najmanje 4 mm, a pod zimskom opremom za ova vozila podrazumijevaju se još i lanci za snijeg,

2. gume sa ljetnim profilom čija dubina gazećeg sloja po dubini iznosi minimum 4 mm i u priboru lanci koji se postavljaju na pogonskim točkovima u slučaju zimskih uslova.

Vreća pjeska i lopata za teretna vozila nisu više obavezni.

Podsjećamo da, u skladu sa članom 228. Zakona o osnovama sigurnosti saobraćaja na putevima u Bosni i Hercegovini, ako ovlašteno lice zatekne vozilo koje se kreće bez zimske opreme na dijelu puta i u vrijeme kad je zimska oprema obavezna, naredit će vozaču da odmah prekine kretanje vozilom i otkloni neispravnost, odnosno da upotrijebi zimsku opremu.

Ako vozač ne postupi po naređenju, ovlašteno lice isključit će vozilo iz saobraćaja i oduzet će potvrdu o registraciji vozila.

Pod zimskim uslovima saobraćaja na putevima smatra se postojanje najmanje jedne od sljedećih situacija:

a) kada pada snijeg i hvata se na kolovozu puta,

b) kada na većoj površini kolovoza ima ostataka ugaženog i sleđenog snijega,

c) kada pada kiša i ledi se na kolovozu ili

d) kada je kolovoz zaleđen.

Posjedovanje zimske opreme u motornim vozilima propisano je članom 203. stav 1. Zakona o osnovama sigurnosti saobraćaja na putevima u BiH. Istim zakonom, u članu 234. stav 1. tačka 22., za nepoštivanje odredbi u pogledu posjedovanja i korištenja odgovarajuće zimske opreme predviđena je novčana kazna za pravna lica u iznosu od 500,00 do 5.000,00 KM, dok je u članu 238. stav 1. tačka 38. predviđena novčana kazna za fizička lica u iznosu od 40,00 KM.

Sa ciljem dosljedne primjene i poštivanja naznačenih odredbi, policijski službenici Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona će u narednom periodu sprovoditi akciju pojačane kontrole učesnika u saobraćaju, sa posebnim akcentom na kontrolu posjedovanja odgovarajuće zimske opreme. Aktivnosti policijskih službenika bit će usmjerene na preduzimanje represivnih mjera prema vozačima za koje se utvrdi da ne posjeduju obaveznu zimsku opremu, te će se sankcionisati i drugi učesnici u saobraćaju u slučajevima kršenja propisa iz Zakona o osnovama sigurnosti saobraćaja na putevima u Bosni i Hercegovini.

Uprava policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona ovom prilikom apeluje na vozače da se pridržavaju zakonskih odredbi u pogledu posjedovanja zimske opreme u vozilima, a kako bi se saobraćaj odvijao u povoljnijim uslovima, sve vozače i učesnike u saobraćaju upozoravamo na odredbe Zakona o osnovama sigurnosti saobraćaja na putevima u Bosni i Hercegovini.

S poštovanjem.

Odsjek za odnose sa javnošću, analitiku i planiranje

Arhiva saopštenja

Mart 2024
Po Ut Sr Ce Pe Su Ne
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31