SAOPCENJAfin1

Kao što smo već informisali javnost, dana 19.10.2022. godine, u Zenici, a u okviru istrage koju sprovode službenici Sektora kriminalističke policije Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona, u saradnji i pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva Zeničko-dobojskog kantona, lišeno je slobode lice Ć.I., rođeno 1988. godine, iz Žepča, koje se sumnjiči za izvršenje krivičnih djela: "Lažno prijavljivanje" iz člana 347. Krivičnog zakona FBiH, "Ugrožavanje sigurnosti" iz člana 183. Krivičnog zakona FBiH, "Organizovanje otpora" iz člana 361. Krivičnog zakona FBiH, "Neovlašteno posjedovanje ili ugrožavanje javnog reda putem radio ili televizijske stanice" iz člana 363. Krivičnog zakona FBiH, "Nasilničko ponašanje" iz člana 362. Krivičnog zakona FBiH i krivičnog djela "Sprečavanje službene osobe u vršenju službene radnje" iz člana 358. Krivičnog zakona FBiH.

Nad licem Ć.I. je u službenim prostorijama Odsjeka za maloljetničku delikvenciju, kompjuterski kriminal i krivična djela protiv spolne slobode i morala zavedena kriminalistička obrada, te je ispitano u svojstvu osumnjičenog na okolnosti izvršenja krivičnih djela za koja se sumnjiči, nakon čega je danas, u prijepodnevnim satima, predato u nadležnost Kantonalnog tužilaštva Zeničko-dobojskog kantona.

U sklopu navedenih aktivnosti, a na osnovu naredbe Općinskog suda u Zenici, izvršeni su pretresi na dvije lokacije u Zenici i jednoj lokaciji u Žepču, kojom prilikom su pronađeni i privremeno oduzeti predmeti koji se dovode u vezu sa izvršenjem navedenih krivičnih djela i koji će biti korišteni kao dokaz u daljnjem postupku.

Odsjek za odnose sa javnošću,analitiku i planiranje