SAOPCENJAfin1

U okviru programa Agencije Europske unije za osposobljavanje u području izvršavanja zakonodavstva (CEPOL) na području Zeničko-dobojskog kantona realizovan je projekat policijske razmjene gdje je od 22. do 27. avgusta 2022. godine boravio policijski službenik Republike Malta, Gabriel Haber.

Evropski program policijske razmjene (EPEP) ispunjava jedan od ključnih CEPOL-ovih ciljeva u razvijanju evropske policijske kulture. Dok se u učionicama utvrđuje teorija prekogranične policijske saradnje, evropski program policijske razmjene teoriju pretvara u praksu. Svake godine policijski službenici iz cijele Evrope putuju u drugu zemlju kako bi ondje proveli određeno vrijeme s policijskim snagama te zemlje i upoznali se s njihovim radom u praksi. Svaka razmjena pruža priliku za razmjenu znanja i jačanje dubokih i dugotrajnih veza među partnerima. Razmjene pridonose većem uvažavanju različitih kultura te uklanjanju predrasuda i prepreka.

 

 

U nastavku ove posjete organizovan je prijem za policijskog službenika Republike Malta, Gabrijela Habera kod policijskog komesara Rusmira Šišića koji je gostu zaželio dobrodošlicu i istakao da projekat razmjene predstavlja solidan osnov za razvoj i proširenje partnerske i uspješne saradnje koja se odlikuje prijateljstvom i uzajamnim povjerenjem. Na kraju posjete, službenik Haber se zahvalio komesaru Šišiću na iznimnom gostoprimstvu kao i profesionalnosti koju su iskazali policijski službenici Uprave policije MUP-a ZDK nakon čega su razmijenili simbolične poklone.

Odsjek za odnose sa javnošću,analitiku i planiranje