SAOPCENJAfin1

Poduzimajući intenzivne operativne aktivnosti, pod nadzorom i u saradnji sa Kantonalnim tužilaštvom Zeničko-dobojskog kantona, na prikupljanju informacija i saznanja u cilju rasvjetljavanja i dokumentovanja pet razbojništva izvršenih u proteklom periodu na području Grada Zenica, policijski službenici Odsjeka kriminalističke policije Policijske uprave I su došli  do saznanja da se u vezu sa izvršenim krivičnim djelima može dovesti lice R.S., rođeno 1993. godine, iz Sarajeva, koje je, kako je utvrđeno koordiniranim radom i razmjenom obavještajnih podataka, bilo lišeno slobode na području Kantona Sarajevo, zbog izvršenog razbojništva u Konjicu.

U saradnji sa službenicima Policijske uprave Konjic, lice R.S. je preuzeto i sprovedeno u službene prostorije Policijske uprave I u Zenici, gdje je nad istim zavedena kriminalistička obrada. Operativnim radom i zavedenom kriminalističkom obradom, došlo se do saznanja i dokaza na osnovu kojih se navedeno lice sumnjičilo za izvršenje razbojništava u sljedećim prodajnim objektima u Zenici: "RIMA MARKET" u ulici Dr. Adolfa Goldbergera, "KONZUM" u ulici Bulevar Ezhera Eze Arnautovića, "HASS Komerc" u ulici Prve zeničke brigade, "Best" u ulici Avgusta Šenoe i "EDO-PROM" u ulici Bulevar Kulina bana. Kako je utvrđeno uviđajnim i drugim radnjama, navedeno lice je razbojništva vršilo na način da je u namjeri sticanja protivpravne imovinske koristi, djelimično maskirano ulazilo u prodajne objekte i uz prijetnju hladnim oružjem, a u nekim slučajevima i upotrebu fizičke snage, otuđivalo novac, nakon čega se udaljavalo u nepoznatom pravcu. O okviru opsežnog operativnog rada na rasvjetljavanju i dokumentovanju izvršenih krivičnih djela, službenici kriminalističke policije su saslušali više osoba u svojstvu svjedoka, te su vršene i radnje prepoznavanja a značajan doprinos na identifikovanju izvršioca su dali službenici Odsjeka za informatiku Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona.

Nad licem R.S. je zavedena kriminalistička obrada, te je ispitano u svojstvu osumnjičenog na okolnosti izvršenja krivičnih djela za koja se sumnjiči, nakon čega je, dana 23.09.2021. godine,  uz Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu i otkrivanju izvršioca, predato na nadležnost i daljnje postupanje Kantonalnom tužilaštvu Zeničko-dobojskog kantona, zbog postojanja osnova sumnje da je počinilo krivično djelo „Razbojništvo“ iz člana 289. stav 2. Krivičnog zakona Federacije BiH.

                                                                                                                   Odsjek za odnose sa javnošću, analitiku i planiranje