SAOPCENJAfin1

U proteklom periodu, policijski službenici Policijske stanice Maglaj su pojačanim kontrolama i pregledima lica intenzivirali mjere i radnje na preveniranju neovlaštenog posjedovanja, proizvodnje i stavljanja u promet opojnih sredstava, kao i otkrivanju i procesuiranju lica koja se dovode u vezu sa zloupotrebom opojnih droga. Poduzimajući naznačene aktivnosti, policijski službenici su pojedinačnim pregledima pronašli i oduzeli oko 400 grama biljne i praškaste materije koja svojim izgledom asocira na opojnu drogu, vatreno oružje nepoznate marke i kalibra, te određenu količinu municije.

U svim slučajevima pronalaska sporne materije, lica kod kojih je pronađena su lišena slobode, zadržana u službenim prostorijama i nad istim je zavedena kriminalistička obrada, dok je pronađena materija fotografisana, izuzeta i bit će predmet potrebnih vještačenja. Tačnije, lišena su slobode lica: H.N., M.A., G.S., O.E., B.A., S.R., M.V., G.A., Dž.D., B.A., O.S. i O.M., sva lica iz Maglaja.

Nakon izvršene kriminalističke obrade i prikupljenih dokaza, kriminalistički istražitelji će protiv osumnjičenih lica Kantonalnom tužilaštvu Zeničko-dobojskog kantona dostaviti Izvještaje o počinjenim krivičnim djelima i otkrivanju izvršilaca, zbog postojanja osnova sumnje da su počinila krivična djela „Neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga“ iz člana 238. Krivičnog zakona FBiH i „Posjedovanje i omogućavanje uživanja opojnih droga“ iz člana 239. Krivičnog zakona FBiH. U jednom slučaju je zadokumentovano i krivično djelo "Nedozvoljeno držanje oružja ili eksplozivnih materija" iz člana 371. Krivičnog zakona FBiH, kao i krivično djelo "Posebni slučajevi krivotvorenja isprave" iz člana 374. Krivičnog zakona FBiH, kada je prilikom kontrole putničkog motornog vozila "Mercedes", u mjestu Novi Šeher, utvrđeno da se na vozilu nalazi ručno pravljenja registarska tablica. Pored toga, zadokumentovano je i krivično djelo "Sprečavanje službene osobe u vršenju službene radnje" iz člana 358. Krivičnog zakona FBiH.

Takođe su u dva slučaju od višestrukih povratnika u činjenju težih prekršaja u saobraćaju, lica O.E. i H.N., oba lica iz Maglaja, privremeno oduzeta putnička motorna vozila "Audi" i "Passat".

Fotografije možete pogledati klikom na galeriju!

 

Poduzimajući naznačene aktivnosti na dokumentovanju izvršenih krivičnih djela, te zavedenim kriminalističkim obradama, kriminalistički istražitelji Policijske stanice Maglaj su došli do korisnih operativnih saznanja, koja će biti korištena u daljnjim aktivnostima na preveniranju i dokumentovanju slučajeva zloupotrebe opojnih droga. U navedenim radnjama, iskazan je visok stepen koodinacije i zajedničkog rada timova kriminalističke i uniformisane policije, gdje su poseban doprinos i pomoć pružili timovi Specijalne policijske jedinice Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona.

                                                                                                          Odsjek za odnose sa javnošću, analitiku i planiranje

Arhiva saopštenja

Mart 2024
Po Ut Sr Ce Pe Su Ne
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31