SAOPCENJAfin1

Danas, 21.11.2019. godine, u prostorijama Centra za obuku policijskih službenika i smještaj Specijalne policijske jedinice Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona, policijski komesar Semir Šut je sa svojim saradnicima, održao sastanak sa novinarima medijskih redakcija koje rade na području Zenice, na čiju inicijativu je i dogovoren ovaj sastanak, zbog, kako su obrazložili, sve češćih verbalnih napada i slučajeva upućivanja prijetnji novinarima od strane nepoznatih osoba putem društvenih mreža.

U uvodnom izlaganju, komesar Šut je zaželio dobrodošlicu i pozdravio sve prisutne, te izrazio zadovoljstvo prilikom da se u ne tako formalnom razgovoru razmijene podaci, iskustva, te iznesu sugestije i eventualne primjedbe na postupanje policijskih službenika.  

U nastavku sastanka, komesar Šut i njegovi saradnici su dali kratak osvrt na sva postupanja policijskih službenika u proteklom periodu, kada su u pitanju prijave podnesene od strane novinara, kao mjerama i radnjama koje su poduzete u okviru zakonom utvrđenih nadležnosti, te u skladu sa smjernicama i uputama Kantonalnog tužilaštva Zeničko-dobojskog kantona, nakon čega su novinari postavljali pitanja, te svojim izlaganjima iznosili stavove, davali sugestije i izrazili određena nezadovoljstva u vezi postupanja po određenim prijavama.

Nakon analize određenih slučajeva i diskusije, inspektori za kompjuterski kriminal Sektora kriminalističke policije su održali kraće predavanje, sa ciljem prezentacije osnovnih elemenata zlupotrebe društvenih mreža, kao i mehanizama zašite korisnika Interneta.

Kako je pojasnio komesar Šut u završnom dijelu sastanka, nesporna je sloboda govora, ali kada građani komentarižu odgovarajuće pojave, trebaju razlučiti šta su to sloboda govora, društvena kritika, javni politički stavovi i dr., jer sve to postaje opasno kada se ulazi u sferu javne prijetnje i ugrožavanja novinara i njihovih porodica.

Takođe je naglasio da će sa ciljem prevencije takvih slučajeva i nedozvoljenih ponašanja, u  Upravi policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona biti oformljena posebna linija za pomoć novinarima i prijavljivanje svih slučajeva upućivanja prijetnji i ugrožavanja sigurnosti istih, kako bi se brže i efikasnije postupalo po prijavama novinara. U tom kontekstu, novinari su pozvani da prijavljuju svaki vid prijetnji na društvenim mrežama. Paralelno sa navedenim, inspektori nadležnog odsjeka će u narednom periodu još intenzivnije pratiti komentare i objave građana na društvenim mrežama.

sastanak sa novin.I

U kontestu prijava koje su spomenute tokom diskusije, zaključeno je da će policija Zeničko-dobojskog kantona, u cilju stvaranja i obezbjeđenja uslova za objektivno i nepristrasno izvještavanje i rad novinara, poduzeti sve potrebne mjere i radnje iz svoje nadležnosti i djelovati krajnje profesionalno i ozbiljno, kako bi prijavljeni slučajevi bili brzo i efikasno zadokumentovani i kako bi se svim novinarima pružila maksimalna lična i imovinska sigurnost.

                                                                                                                             Odsjek za odnose sa javnošću, analitiku i planiranje

Arhiva saopštenja

Mart 2024
Po Ut Sr Ce Pe Su Ne
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31