SAOPCENJAfin1

Kako je javnost već informisana, u proteklom periodu, od strane timova Specijalne policijske jedinice Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona i službenika Policijske stanice Kakanj, vršena je intenzivna pretraga terena na lokalitetu Ponijera, općina Kakanj, sa ciljem pronalaska mladića Hadžić El-Emina, rođenog 1996. godine, iz Kaknja, čiji je nestanak prijavljen od strane članova porodice dana 04.01.2019. godine, u 16,00 sati, Policijskoj stanici Kakanj. Naznačene aktivnosti se još uvijek poduzimaju, budući da nestali mladić još uvijek nije pronađen. 

Kako smo pojasnili u našim informacija, nakon zaprimljene prijave o nestanku lica, od strane Policijske stanice Kakanj je raspisana operativna potraga, te su pored pretrage terena poduzimane i druge potrebne mjere i radnje iz nadležnosti policijskih službenika, uključujući i obavljanje razgovora sa svim licima koja bi mogla raspolagati određenim saznanjima, kako bi se utvrdile okolnosti nestanka lica i kako bi se pronašlo isto.

Tokom proteklih dana novine "Dnevni avaz" su objavile, a pojedini bh. mediji preuzeli informaciju, da je izvjesni Mirza iz Zenice, kontaktirao novinara pomenutnih dnevnih novina, izjavljujući tom prilikom da je nestali mladić otet zbog navodnih dugova prema licima u Njemačkoj.

Odmah nakon što su službenici kriminalističke policije došli do navedenih saznanja, pristupilo se vršenju svih potrebnih provjera na utvrđivanju identiteta i pronalasku navedenog lica. Poduzetim radnjama utvrđeno je da se lice iz Zenice, koje je pozvalo novinara i koje je naknadno razgovaralo i sa članovima porodice nestalog, lažno predstavilo, jer je isto locirano na području Tuzle. U saradnji sa kolegama iz Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona je utvrđen identitet lica, kojom prilikom je potvrđeno da se radi o licu S.E., rođenom 1979. godine, iz Tuzle. Navedeno lice je dana 19.02.2019. godine, pronađeno i lišeno slobode na području Tuzle, nakon čega je sprovedeno u službene prostorije Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona. Obavljenim razgovorom sa licem, te drugim poduzetim radnjama, kao i zavedenom kriminalističkom obradom, utvrđeno je da je lice S.E., novinaru "Dnevnog avaza" i porodici nestalog mladića, dalo apsolutno netačne i izmišljene podatke i informacije, koje se tiču predmetnog slučaja.

Nakon što je lice ispitano u svojstvu osumnjičenog na okolnosti izvršenja navedenog krivičnog djela, Kantonalnom tužilaštvu Zeničko-dobojskog kantona će od strane službenika Sektora kriminalističke policije biti dostavljen Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu i otkrivanju izvršioca protiv navedenog lica, zbog postojanja osnova sumnje da je počinilo krivično djelo „Lažno prijavljivanje“ iz člana 347. Krivičnog zakona FBiH. Inače, radi se o licu koje je i ranije prijavljivano i osuđivano zbog istog krivičnog djela.

                                                                                                                               Odsjek za odnose sa javnošću,analitiku i planiranje