SAOPCENJAfin1

Uprava policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona (Uprava policije) i Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica (INZ), pokrenuli su u februaru niz aktivnosti u okviru projekta preventivnog podizanja sigurnosti  u školama, koje će biti provedene u svim osnovnim školama na području ovog kantona.

Kako je planirano, u svakoj od škola na području Zeničko-dobojskog kantona, bit će održane interaktivne radionice, na kojim će sa grupama učenika razgovarati ovlašteni i obučeni službenici Uprave policije i timovi Službe za školsku higijenu INZ-a. U radionicama učestvuju grupe od po dvadeset do trideset učenika, uzrasta od šestog do devetog razreda osnovne škole. Radionice su bazirane na tekstu pozorišne predstave "Kamenje", koja pripada tzv. "odgojnom" pozorištu i koja je realizovana u saradnji Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica i Bosanskog narodnog pozorišta Zenica.

DSC 0468

Kako je utvrđeno projektom, plan je da se u drugom polugodištu ove školske godine održe radionice u svim općinama Zeničko-dobojskog kantona, shodno prethodnim dogovorima sa upravama škola, a  dana 14.02.2019. godine, sa početkom u 10,00 sati, u OŠ „Miroslav Krleža“ u Zenici, kroz prezentaciju i interaktivnu radionicu je i zvanično predstavljen ovaj projekat predstavnicima medija i  javnosti.

DSC 0465

Učenici učestvuju u jednoj od tri grupe interaktivne radionice, u kojima se raspravlja na osnovu teksta predstave i uči o pružanju prve pomoći, sigurnosti u saobraćaju, te posljedicama i odgovornosti za počinjena djela. Njihovi moderatori, ali i sagovornici, su stručnjaci INZ-a i dobro obučeni službenici policije koji rade na projektima u domenu partnerstva u zajednici.

Željeni efekat naznačenih aktivnosti je da se zajedničkim djelovanjem dodatno poboljša rad na podizanju sigurnosti u školama, unaprijedi preventivno djelovanje u osiguranju boljeg sigurnosnog okruženja u školama, te otvori prostor za dodatno zajedničko djelovanje na više polja edukacije najmlađih članova društva. Namjera je da, nakon osnovnih škola, slične aktivnosti budu provedene i u početnim razredima srednjih škola. Kako je potvrđeno prilikom zvanične najave ovog projekta, Uprava policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona i Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica već sarađuju u projektu iz domena prve pomoći, a u planu su i nove aktivnosti koje će biti usmjerene prema školskom uzrastu i cjelokupnoj populaciji.

 Odsjek za odnose sa javnošću,

 analitiku i planiranje

Arhiva saopštenja

Mart 2024
Po Ut Sr Ce Pe Su Ne
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31