SAOPCENJAfin1

U proteklom periodu službenici Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona su, pod nadzorom i u saradnji sa Kantonalnim tužilaštvom Zeničko-dobojskog kantona, poduzimali intenzivne aktivnosti na pronalasku lica S.A., rođenog 1988. godine, iz Visokog, koje se sumnjiči za iznudu, te dvije upotrebe vatrenog oružja u Visokom, u kojim su četiri osobe zadobile teške tjelesne povrede opasne po život.

Naime, navedeno lice se sumnjiči da je dana 16.03.2015. godine, oko 20,00 sati, upotrebom vatrenog oružja nanijelo teške tjelesne povrede opasne po život licu F.M. iz Visokog, koje je bilo u vozilu koje se kretalo ulicom Gornje Rosulje.

Dana 09.06.2015. godine, oko 21,00 sati, lice S.A. je ponovo upotrijebilo vatreno oružje u ugostiteljskom objektu "Luxor", kojom prilikom su tri lica zadobila teške tjelesne povrede, životno ugrožavajuće. Nakon izvršenja navedenih krivičnih djela lice je pobjeglo u nepoznatom pravcu  i za istim se tragalo.

Odmah nakon uviđajnih radnji, te dokumentovanja krivičnih djela, sačinjen je operativni plan, te su od strane policijskih službenika poduzimane intenzivne aktivnosti na terenu, sa ciljem prikupljanja korisnih saznanja o mjestu skrivanja lica, njegovog pronalaska i lišenja slobode.

U skladu sa prikupljenim operativnim podacima, a u saradnji sa službenicima CJB Trebinje, navedeno lice je dana 31.03.2016. godine, u 20,00 sati, locirano u naseljenom mjestu Žiljevo, općina Nevesinje, nakon čega je lišeno slobode i sprovedeno u službene prostorije Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona, gdje će nad istim biti zavedena kriminalistička obrada.  

Odsjek za odnose s javnošću,

  analitiku i planiranje