SAOPCENJAfin1

U proteklom periodu policijski službenici Policijske stanice Kakanj su poduzimali operativne mjere i radnje na rasvjetljavanju i dokumentovanju krivičnih djela teške krađe i krađe, koje su izvršene na području općine Kakanj.
Radi se o teškim krađama izvršenim provaljivanjem u kuće i pomoćne objekte na području naseljenih mjesta: Seoce, Bijelo Polje, Dujmovići, Lukovo brdo i Veliki Trnovci.
Prilikom izvršenja ovih teških krađa od strane izvršilaca su otuđivani razni predmeti, električni i ručni alati, kućanski aparati, cijevi i kablovi, kao i alkoholna pića.

teskekradjekakanjI2015

Nakon poduzetih mjera i radnji iz Operativnog plana, izvršenih uviđajnih i drugih radnji, te prikupljenih informacija, došlo se do saznanja da se u vezu sa izvršenjem navedenih krivičnih djela mogu dovesti lica: M.B., rođen 1992. godine, M.B., rođen 1995. godine i D.E., rođen 1989. godine, sva lica iz Kaknja.

teskekradjekakanjII2015

Nakon lišenja slobode, lica su zadržana u službenim prostorijama Policijske stanice Kakanj, gdje je nad istim zavedena kriminalistička obrada. Prilikom naznačenih aktivnosti policijski službenici su došli do određenih saznanja i podataka o načinima izvršenja predmetnih teških krađa, kao i o otuđenim predmetima, u smislu načina otuđenja istih, prikrivanja i dalje  preprodaje.

teskekradjekakanjIII2015

Veći dio otuđenih predmeta je pronađen prilikom pretresa koji su izvršeni od strane službenika Policijske stanice Kakanj dana 11.06.2015. godine, na tri lokacije u Kaknju, tačnije u mjestima Dolovi i Veliki Trnovci.
Pronađeni predmeti su deponovani u prostorijama Policijske stanice Kakanj, gdje će u narednom periodu biti vraćeni vlasnicima nakon izvršenog prepoznavanja istih.
Naznačenim aktivnostima policijskih službenika rasvjetljeno je ukupno trinaest teških krađa, počinjenih od strane navedenih lica, a nakon prikupljenih dokaza i dokumentovanja krivičnih djela Kantonalnom tužilaštvu Zeničko-dobojskog kantona će od strane Policijske stanice Kakanj biti dostavljen Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu i otkrivanju izvršioca protiv lica: M.B., M.B. i D.E., zbog postojanja osnova sumnje da su počinila krivično djelo „Teška krađa“ iz člana 287. Krivičnog zakona FBiH i krivično djelo „Krađa“ iz člana 286. Krivičnog zakona FBiH.
Odsjek za odnose s javnošću,
       analitiku i planiranje