SAOPCENJAfin1

Dana 15.02.2024. godine, u posjeti Ministarstvu unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona boravili su Andrei Sharban, menadžer projekta Misije OSCE u Bosni i Hercegovini, i Jasmin Selimović, nacionalni službenik Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini. Goste iz OSCE-a je primio i s njima razgovarao ministar unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona Emir Vračo.

Razlog ove posjete bila je ostvarena saradnja u vezi sa projektima koje je Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini već realizovala ili su još uvijek u fazi realizacije, a odnose se na opremanje Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona, odnosno na rješavanje sigurnosnih rizika koje sa sobom nose nelegalno posjedovanje, zloupotreba i trgovina malim oružjem i lakim naoružanjem i njihovom pripadajućom municijom.

Andrei Sharban je iskazao zahvalnost Ministarstvu unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona za dosadašnju dobru saradnju, uz nadu da će ta saradnja u narednom periodu biti još bolja te da će Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini, osim donacije vozila za transport službenih pasa, opremanja prostorije za njihov smještaj i opremanja magacina u cilju rješavanja sigurnosnih rizika od nelegalnog posjedovanja, zloupotrebe i trgovine malim oružjem i lakim naoružanjem i njihovom pripadajućom municijom, implementirati nove projekte u cilju daljeg osnaživanja Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona.

Ministar Vračo se zahvalio predstavnicima Misije OSCE-a za sve što su do sada učinili na planu poboljšanja bezbjednosne situacije u Zeničko-dobojskom kantonu i izrazio nadu da će dosadašnja dobra saradnja OSCE-a i Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona biti nastavljena i u budućnosti.