SAOPCENJAfin1

Danas, 03.01.2024. godine, ministar unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona Emir Vračo je zajedno sa policijskim komesarom Admirom Gazićem posjetio posjetio Specijalnu policijsku jedinicu Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona.

Ova posjeta je iskorištena da se izvrši obilazak modernog kompleksa, odnosno Centra za obuku policijskih službenika i smještaj Specijalne policijske jedinice i centralni arhiv Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona. Prilikom obilaska ovog savremenog objekta, ministar Vračo je izrazio veliko zadovoljstvo svim viđenim sadržajima, multifunkcionalnošću i izgledom objekta, u kojem se, pored smještaja i svakodnevne obuke pripadnika Specijalne policijske jedinice, vrše kontinuirane obuke policijskih službenika Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona iz raznih oblasti, koje se planiraju i sprovode u skladu sa iskazanim potrebama, te obavezama iz Godišnjeg plana edukacije Uprave policije.

Kako je u razgovorima tokom obilaska pojašnjeno od strane komesara Gazića, radi se o izuzetno modernom i funkcionalnom objektu, u kojem se, pored konferencijskih i sala za edukaciju, nalaze i poligon za taktičku obuku sa tornjem za alpinizam, poligon za obuku sa preprekama, streljana, teretana, bazen namijenjen za ronilačku obuku, trim kabinet, prostorije za smještaj i obuku službenih pasa, prostorije za smještaj službenih konja i mnogi drugi sadržaji namijenjeni za edukaciju i psiho-fizičku obuku policijskih službenika.

U kontekstu prezentiranih informacija i sadržaja, ministar Vračo je ponovo izrazio veliko zadovoljstvo, te ponudio podršku na razvijanju svih edukacija i projekata koje u osnovi imaju za cilj profesionalizaciju i unapređenje kadrovskih resursa, te generalno profesionalizaciju i unapređenje funkcionisanja policijskih struktura u najširem smislu. Takođe je izrazio uvjerenje da ovakav proaktivan pristup, prvenstveno u kontekstu prepoznavanja ključnih potreba u segmentu edukacije policijskih službenika, koje nesumnjivo moraju pratiti sigurnosne trendove i izazove savremenog doba, u konačnici mora rezultirati stvaranjem sigurnijeg ambijenta za život i imovinu građana Zeničko-dobojskog kantona ali i unapređenja povjerenja građana u policiju.

U tom smislu, tokom razgovora sa komesarom Gazićem, ministar Vračo je istakao opredjeljenje da se u narednom periodu, kroz radne sastanke i konsultacije sa stručnom zajednicom, pokuša iznaći zakonsko rješenje za izradu načina i modaliteta sistemske obuke i edukacije policijskih kadeta, što bi na prvom mjestu omogućilo maksimalno korištenje svih kapaciteta koje nudi ovaj savremeni objekat.

Na ovaj način, kako je pojasnio ministar Vračo, zbog ograničenih kapaciteta ustanova koje vrše obuku kadeta bi se znatno ubrzao proces upošljavanja novih policijskih službenika, jer je poznato da je tokom proteklih godina evidentan deficit kadrova u Upravi policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona, što svakako otežava rad i funkcionisanje ove uprave policije.

 

"Ono što je bitno napomenuti kada govorimo o ovom pitanju jeste da u svim našim aktivnostima i planovima imamo punu podršku Vlade Zeničko-dobojskog kantona, koja zajedno sa nama ulaže zavidne i kontinuirane napore kada je u pitanju zapošljavanje novih kadrova, kao i provođenje postupaka na opremanju policijskih službenika. Moj stav je da zajednički i u vidu konstruktivnih razgovora nalazimo najbolja i najoptimalnija rješenja, kako bismo funkcionali u punom kapacitetu, spremni adekvatno i profesionalno odgovoriti na svaki sigurnosni izazov i zadatak koji se pred nas postavi. U tom smislu ćemo razmotriti i pronaći modalitete najoptimalnijeg korištenja resursa i kapaciteta ovog savremenog objekta sa ciljem kvalitetne edukacije policijskih službenika i edukacije novih kadrova policijskih struktura u Zeničko-dobojskom kantonu" zaključuje ministar Vračo.

                                                                                                                       Odsjek za odnose sa javnošću, analitiku i planiranje