SAOPCENJAfin1

Dana 27.12.2023. godine, u vremenu od 11,40 do 16,40 sati, u mjestu Šerići, Grad Zenica, od strane lica K.N., rođenog 1984. godine, iz Zenice, izvršena su krivična djela: "Izazivanje opće opasnosti", "Sprječavanje službene osobe u vršenju službene radnje", "Ugrožavanje sigurnosti", "Nedozvoljeno držanje oružja ili eksplozivnih materija i "Oštećenje tuđe stvari". Naime, kako je prijavljeno nadležnoj policijskoj stanici i utvrđeno poduzetim radnjama, navedeno lice je prvobitno ugrožavalo građanski mir, te upućivalo ozbiljne prijetnje nožem komšijama a po dolasku policije i prijetnje patroli policije. U 14,30 sati, navedeno lice je iz svoje kuće ispalilo nekoliko hitaca iz vatrenog oružja u pravcu službenih vozila, kojom prilikom je oštećeno policijsko vozilokoda Octavia".

Nakon što je obaviješten o navedenom, policijski komesar Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona Gazić Admir je naredio angažovanje timova Specijalne policijske jedinice, koji su se odmah, zajedno sa službenicima Policijske uprave I, uputili na spornu lokaciju, radi stavljanja situacije pod kontrolu i lišenja slobode lica K.N.

U 16,25 sati, od strane policijskih timova navedeno lice je stavljeno pod kontrolu i lišeno slobode. U prostorijama kuće gdje je navedeno lice boravilo pronađena je lovačka puška, dva pištolja i veća količina pištoljske i lovačke municije. Oružje i municija su oduzeti i bit će predmet potrebnih vještačenja, te će biti korišteni kao dokazi u daljnjem postupku.

O svim okolnostima događaja, te preduzetim mjerama i radnjama, odmah je obaviješten dežurni tužilac Kantonalnog tužilaštva Zeničko-dobojskog kantona koji je zajedno sa ekipom Sektora kriminalističke policije izašao na lice mjesta i rukovodio uviđajnim radnjama.

Nakon lišenja slobode, lice K.N. je spovedeno u službene prostorije Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona gdje je nad istim zavedena kriminalistička obrada.

Sa ciljem dokumentovanja navedenih krivičnih djela, službenici Sektora kriminalističke policije postupaju u skladu sa nalozima i uputama dežurnog kantonalnog tužioca, sa kojim se vrše stalne konsultacije, a u toku dana, nakon kriminalističke obrade i ispitivanja, osumnjičeni će biti predat u nadležnost Kantonalnog tužilaštva Zeničko-dobojskog kantona.

Ministar unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona Emir Vračo je sve vrijeme bio informisan o naznačenim aktivnostima, te je po završetku akcije lično čestitao komesaru Gaziću na uspješnoj i dobro koordiniranoj akciji.

Odsjek za odnose sa javnošću,

analitiku i planiranje