SAOPCENJAfin1

Povodom nastupajućih vjerskih i novogodišnjih praznika, Uprava policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona će provoditi pojačane mjere i radnje sa ciljem obezbjeđenja lične i imovinske sigurnosti građana.

Obzirom da je u ovom periodu evidentno intenzivnije kretanje građana, pojačana frekvencija saobraćaja, veća posjećenost ugostiteljskim objektima, te kao posljedica toga i veći broj stambenih objekata u kojim su stanari u dane praznika odsutni, izvršena je sveobuhvatna analiza i procjena stanja sigurnosti na području Zeničko-dobojskog kantona.

U skladu sa tim, planirane su mjere i radnje pojačane kontrole ugostiteljskih objekata, kao i drugih objekata i prostora na kojima se okuplja veći broj građana. Takođe je planirana pojačana kontrola učesnika u saobraćaju, kako bi se prevashodno preventivno djelovalo na sve učesnike u saobraćaju, ali i represivno prema vozačima koji ne poštuju odredbe Zakona o osnovama sigurnosti saobraćaja na cestama u BiH.

Policijski službenici će poduzimati mjere i radnje iz svoje nadležnosti na sprečavanju i dokumentovanju krivičnih djela, pronalasku nedozvoljenih predmeta, kao i pronalasku i procesuiranju izvršilaca krivičnih djela.

U Zenici, na Trgu Alije Izetbegovića, od strane Gradske uprave organizovan je javni doček Nove godine. Imajući u vidu da se očekuje prisutnost velikog broja građana, Uprava policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona će, u skladu sa sačinjenim planom, angažovati značajne policijske snage i zajedno sa organizatorom dočeka i drugim službama, preduzeti sve potrebne mjere i radnje, kako bi svim građanima obezbjedila maksimalnu ličnu i imovinsku sigurnost i kako bi građani u jednom mirnom i svečanom ambijentu dočekali i proslavili Novu godinu.

Obzirom da se očekuje povećana upotreba pirotehničkih sredstava, podsjećamo građane da je u članu 3. Zakona o javnom redu i miru Zeničko-dobojskog kantona utvrđeno činjenje prekršaja u slučajevima kada se ustupaju, prodaju, kupuju i upotrebljavaju petarde i druga pirotehnička sredstva na javnom mjestu bez odobrenja nadležnog organa. Službenici policije će u skladu sa zakonskim ovlaštenjima vršiti privremeno oduzimanje navedenih sredstava, a prekršiocima Zakona o javnom redu i miru Zeničko-dobojskog kantona izdavati prekršajne naloge. Posebno ukazujemo na činjenicu da se u činjenju ovih prekršaja u velikoj mjeri pojavljuju djeca, te i na ovaj način skrećemo pažnju roditeljima da će za prekršaje počinjene od strane djece i maloljetnih lica službenici policije, u slučajevima predviđenim Zakonom, izdavati prekršajne naloge roditeljima.

Uprava policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona poziva sve građane da svečano i dostojanstveno proslave i obilježe nastupajuće praznike, da se uzdrže od činjenja svih nezakonitih radnji, kao i nedoličnog ponašanja na javnim mjestima i u ugostiteljskim objektima, a naročito upućuje poziv i apel roditeljima i starateljima maloljetnih lica, da se dužno staraju o istim, te vrše stalni nadzor nad maloljetnim licima, naročito kada je u pitanju kretanje maloljetnika u noćnim satima.

Također, sugerišemo svim građanima da, ukoliko raspolažu bilo kakvim bezbjedonosno interesantnim informacijama, kao i informacijama o uočenim krivičnim djelima, prekršajima i drugim nezakonitim ili sumnjivim pojavama, da o tome odmah informišu nadležnu policijsku stanicu, pozivom na broj 122 ili direktnim obraćanjem policijskim službenicima na terenu.

Uz iskrene čestitke povodom nastupajućih praznika, pozivamo naše građane da budemo partneri u stvaranju sigurnijeg društva.

   S poštovanjem                                                              

                                                                                                               Odsjek za odnose sa javnošću,analitiku i planiranje