SAOPCENJAfin1

Dana 30.11.2023. godine, ministar unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona Emir Vračo je zajedno sa policijskim komesarom Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona Admirom Gazićem, upriličio prijem za policijske službenike Policijske stanice Crkvice koji su u noći, 27.11.2023. godine, u ulici Prve zeničke brigade, u Zenici, spriječili građanina N.M., u izvršenju suicida pokušajem skoka sa Drvenog mosta u rijeku Bosnu. Naime, nakon što je policija zaprimila dojavu o navedenom događaju, odmah su na lice mjesta upućeni policijski službenici koji su brzom i adekvatnom reakcijom spriječili pokušaj suicida, te lice N.M. stavili pod kontrolu sa ciljem onemogućavanja daljnjih eventualnih pokušaja da izvrši suicid.

U svom obraćanju policijskim službenicima, ministar Vračo i komesar Gazić su istakli da ovakvi primjeri profesionalnog postupanja i djelovanja policijskih službenika stvaraju osjećaj sigurnosti kod građana i doprinose povećanju povjerenja cijele zajednice u policiju. Takođe je naglašeno da svaki policijski službenik mora biti odlučan, hrabar i profesionalan, te da svojim ozbiljnim i profesionalnim pristupom poslovima i zadacima stiče uvažavanje i respekt, kako kolega i rukovodilaca, tako i zajednice koju štiti, što su prisutne kolege svojim primjerom i potvrdile.

U okviru ovog prijema, ministar i policijski komesar su uputili čestitke i inspektoru Sektora kriminalističke policije kojem je prethodno, na prijemu kod Glavne tužiteljice Kantonalnog tužilaštva Zeničko-dobojskog kantona, uručena zahvalnica za uloženi trud i istrajnost u uspješnom provođenju istrage i procesuiranju počinitelja krivičnih djela u predmetu trgovine ljudima u kojem su žrtve maloljetnici. Zahvalnica je dodijeljena od strane Ministarstva vanjskih poslova Sjedinjenih Američkih Država-Biro za borbu protiv međunarodne trgovine drogom i provedbu zakona, kao i Ministarstva pravosuđa Sjedinjenih Američkih Država -Program za razvoj, pomoć i edukaciju tužilaštava u inostranstvu, čime se kroz praćenje i priznavanje konkretnih rezultata, podržavaju napori Bosne i Hercegovine da ispuni minimalne standarde za eliminiranje trgovine ljudima sukladno Zakonu o zaštiti žrtava trgovine ljudima.

   

                                                                                                         Odsjek za odnose sa javnošću, analitiku i planiranje