SAOPCENJAfin1

Dana 03.11.2023. godine u prostorijama Kantonalnog tužilaštva Zeničko-dobojskog kantona upriličena je posjeta predstavnika Ministarstva pravosuđa Sjedinjenih Američkih Država - Stalnog pravnog savjetnika g-dina Franka J. Bradshera i Pravnog savjetnika g-dina Almira Smajlija, kojom prilikom ih je primila Glavna tužiteljica Kantonalnog tužilaštva Zeničko-dobojskog kantona Vesna Kaknjo, zajedno sa saradnicima i policijskim komesarom Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova ZDK Gazić Admirom.

Tom prilikom uručene su zahvalnice tužiteljici Rasmi Baždalić i inspektoru Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona, Baručija Adisu za uloženi trud i istrajnost u uspješnom provođenju istrage i procesuiranju počinitelja krivičnih djela u predmetu trgovine ljudima u kojem su žrtve maloljetnici.

Zahvalnica je dodijeljena od strane Ministarstva vanjskih poslova Sjedinjenih Američkih Država-Biro za borbu protiv međunarodne trgovine drogom i provedbu zakona, kao i Ministarstva pravosuđa Sjedinjenih Američkih Država -Program za razvoj, pomoć i edukaciju tužilaštava u inostranstvu, čime se kroz praćenje i priznavanje konkretnih rezultata, podržavaju napori Bosne i Hercegovine da ispuni minimalne standarde za eliminiranje trgovine ljudima sukladno Zakonu o zaštiti žrtava trgovine ljudima.

 

Kako je istaknuto i prilikom posjete, dodijeljene zahvalnice predstavljaju zasluženo priznanje svakodnevnog posvećenog rada, truda i istrajnosti tužilaca i policijskih inspektora u Zeničko-dobojskom kantonu, te potvrdu dugogodišnje uspješne saradnje Kantonalnog tužilaštva Zeničko-dobojskog kantona i Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova ZDK u efikasnom procesuiranju počinilaca krivičnih djela koja će se nastaviti i unapređivati i u narednom periodu.

                                                                                                                     Odsjek za odnose sa javnošću, analitiku i planiranje