SAOPCENJAfin1

Dana 02.11.2023. godine, u zvaničnoj posjeti Upravi policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona boravili su predstavnici nevladine organizacije "Centar za sigurnosne studije BiH", u čijem sastavu su bili potpredsjednik CSS-a i profesor na Fakultetu za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije Univerziteta u Sarajevu, gospodin Armin Kržalić i generalni sekretar Centra za sigurnosne studije, gospodin Benjamin Plevljak.

Tom prilikom, policijski komesar Admir Gazić je zaželio dobrodošlicu cijenjenim gostima, te se zahvalio na posjeti. Takođe je u uvodnom izlaganju istakao da je upoznat sa radom Centra i svim značajnijim projektima koji su provedeni a koji imaju u osnovi za cilj razvijanje dobrih odnosa, baziranih na međusobnom uvažavanju i pružanju podrške institucijama sigurnosti u Bosni i Hercegovini.

"Naročito smo otvoreni i zainteresovani za vođenje razgovora sa predstavnicima svih organizacija, tu mislimo i na međunarodne organizacija u BiH, udruženja i asocijacija o aktuelnim temama koje se tiču funkcionisanja policije u Zeničko-dobojskom kantonu, kao i oblastima od zajedničkog interesa, prvenstveno u kontekstu realizacije projekata koji imaju za cilj jačanje demokratizacije društva, vladavine prava, ljudskih prava i sigurnosne saradnje", u svom obraćanju je naglasio komesar Gazić.

Predstavnici Centra za sigurnosne studije upoznali su komesara Gazića sa rezultatima postignutim u radu, dosadašnjoj zajedničkoj saradnji i budućim planovima, a posebno su pojasnili najznačajnije aspekte projekta koji je Centar za sigurnosne studije inicirao u okviru programa "MATRA" (Kraljevina Nizozemska), te u tom smislu i potrebama jačanja lokalne zajednice od ekstremizma u svjetlu aktuelnih dešavanja i programa reintegracije povratnika sa stranih ratišta.

Budući da je Centar za sigurnosne studije, sa sjedištem u Sarajevu, vodeća nevladina organizacija u Bosni i Hercegovini kada se govori o sigurnosnim pitanjima, na održanom sastanku su analizirane i druge bitne teme u domenu sigurnosti, te su definisane smjernice bitne za razvijanja daljnje saradnje i prijateljskih odnosa, kao i planiranje zajedničkih projekata.

                                                                                                     Odsjek za odnose sa javnošću, analitiku i planiranje