SAOPCENJAfin1

Dana 30.07.2017. godine, sa početkom u 19,30 sati, u Zenici, na stadionu Bilino polje, odigrana je nogometna utakmica Premier lige BiH, između NK "Čelik" i FK "Sarajevo".

Sa ciljem stvaranja što boljeg sigurnosnog ambijenta, angažovali smo dovoljan broj policijskih službenika, osigurali trasu dolaska, obezbjedili oko stotinu pedeset besplatnih parking mjesta za gostujuće navijače, kao i čuvanje tih vozila do završetka utakmice.

Prije početka nogometne utakmice, u fazi dolaska gostujućih navijača, koji su na nogometnu utakmicu uglavnom dolazili putničkim motornim vozilima i kombi vozilima, u ulici Bulevar Kulina bana kod broja 32, od strane jedne manje navijačke skupine je došlo do narušavanja javnog reda i mira, kojom prilikom su intervenisali pripadnici Specijalne policijske jedinice Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona. Tom prilikom lišeno je slobode sedamnaest lica i ista su privedena u službene prostorije Policijske stanice Centar, gdje su im izdati prekršajni nalozi zbog počinjenih prekršaja iz Zakona o javnom redu i miru Zeničko-dobojskog kantona, za šta su isti prihvatili odgovornost.

Obzirom da je prilikom intervencije policijskih službenika došlo do pružanja otpora od nekoliko članova navijačke skupine i odbijanja zakonskih naredbi, pripadnici Specijalne policijske jedinice su upotrijebili sredstva prinude, a o svakoj upotrebi sredstava za vezivanje i fizičke snage su sačinjeni posebni izvještaji i isti će biti upućeni u redovnu proceduru radi ocjene opravdanosti iste.

Prilikom dokumentovanja ovog događaja, od strane policijskih službenika naknadno su identificirana tri lica iz Zenice, za koja je utvrđeno da su narušavala javni red i mir i istim su izdati prekršajni nalozi zbog počinjenih prekršaja, a pet lica je lišeno slobode i udaljeno sa stadiona, takođe zbog naružavanja javnog reda i mira i činjenja prekršaja iz Zakona o bezbjednosti održavanja sportskih takmičenja u Zeničko-dobojskom kantonu.

Ono što želimo naglasiti je činjenica da je itekako moguća saradnja navijačkih grupa i policije, što dokazuju brojne utakmice odigrane na području Zenice i Zeničko-dobojskog kantona, na kojim nije zabilježen nijedan slučaj narušavanja javnog reda niti incident. Isto tako, službenici policije će i dalje jednako postupati prema svim navijačkim skupinama bez obzira odakle one dolaze. Sa sigurnošću tvrdimo da policija sve navijače i navijačke skupine djeli isključivo na one koji poštuju javni red i  mir i prave dobru navijačku atmosferu, a takvih je mnogo više, i manje grupe i pojedince koji pokušavaju da ulice i trgove naših gradova pretvore u poligone za navijačke obračune i nanošenje materijalne štete društvu, građanima i sportskoj infrastrukturi.

U subotu, 29.07.2017. godine, policijske snage u skoro identičnom sastavu su obezbjeđivale nogometnu utakmicu između klubova "Mladost" i "Željezničar", koja je odigrana u Kaknju i na kojoj je bilo prisutno oko hiljadu gostujućih navijača. Tom prilikom nije zabilježen ni najmanji incident a saradnja navijačkih grupa i policije je bila na zavidnom nivou. Ovdje želimo naglasiti da ukoliko postoji spremnost navijačkih grupa da doprinesu dobroj sportskoj atmosferi, uz poštivanje zakonskih odredbi, sve može može proći u najboljem redu i na zadovoljstvo svih strana.

Posebno naglašavamo da je u nedjelju, 30.07.2017. godine, najveći broj navijača poštovao zakonske odredbe i upute policije i redara, dok se jedna manja navijačka skupina, nad kojom su primjenjene policijske ovlasti, izdvojila sa namjerom da se obračuna sa drugim navijačima, a članovi te grupe nisu postupali po naredbama policijskih službenika.

Svim navijačima koji prate svoje klubove, navijaju korektno i sportski, te poštuju zakonske odredbe se posebno zahvaljujemo i naglašavamo da smo otvoreni za sve vidove saradnje i razvijanje dobrih, partnerskih odnosa.

Isto tako naglašavamo svim navijačkim skupinama, koje sportske događaje i terene koriste za svoje fizičke obračune i stvaranje nereda, da nećemo tolerisati bilo kakva nedozvoljena ponašanja na sportskim terenima i u gradovima, niti bilo kakve incidente i slučajeve narušavanja javnog reda i mira, koji mogu ugroziti živote i imovinu naših građana. Takve situacije ćemo u što kraćem roku stavljati pod kontrolu a izgrednike lišiti slobode i procesuirati. To je naša zakonska obaveza i naši građani i zajednica očekuju i traže od nas da ih zaštitimo.   

Policijski službenici će i dalje štititi javni red i mir, imovinu građana i time spriječavati posljedice koje mogu biti izuzetno teške, ukoliko bi ovakvi događaji eskalirali. Pozivamo sve navijačke grupe da na utakmice, po mogućnosti, dolaze organizovano i da sarađuju sa policijom, pridržavajući se zakonskih odredbi, uputa i naredbi koje dobiju.

Policija je dužna svima, bez obzira na mjesto odakle dolaze, osigurati da na bezbjedan način doputuju, uživaju u sportskoj i navijačkoj atmosferi i sigurno otputuju na svoja odredišta.

Uprava policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona je u proteklih nekoliko godina na najbolji mogući način obezbjedila veliki broj značajnih sportskih događaja i svim učesnicima i gostima osigurala maksimalnu ličnu i imovinsku bezbjednost. To i jeste naš cilj i posebno naglašavamo da će svaki policijski službenik ove Uprave policije i dalje biti istrajan u zaštiti vladavine prava, poštivanja i primjene zakona, te zaštite života i imovine naših građana.

 

 

Odsjek za odnose sa javnošću,
        analitiku i planiranje

 

 

Arhiva saopštenja

Mart 2024
Po Ut Sr Ce Pe Su Ne
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31