SAOPCENJAfin1

Dana 14.07.2016. godine, u 22,40 sati, dežurnoj službi Policijske stanice Visoko je prijavljeno da je u mjestu Muhašinovići, općina Visoko, od strane nepoznatog maskiranog lica, uz prijetnju upotrebom vatrenog oružja-pištolja, izvršeno razbojništvo nad licem B.Š, uposlenikom benzinske pumpe "Džango Benz", kojom prilikom je iz ladice prodajnog pulta navedene benzinske pumpe otuđena određena količina novca, nakon čega se nepoznato lice udaljilo sa lica mjesta.

Odmah po navedenoj prijavi, na mjesto izvršenja krivičnog djela je upućena patrola policije, koja je obezbijedila lice mjesta, nakon čega je o navedenom obaviješten i dežurni tužilac Kantonalnog tužilaštva Zeničko-dobojskog kantona. Od strane uviđajne ekipe Policijske stanice Visoko izvršen je uviđaj, te su poduzete druge operativne mjere i radnje u cilju dokumentovanja krivičnog djela, te identifikovanja i pronalaska izvršioca istog.

U okviru navedenih aktivnosti, u službenim prostorijama je obavljen razgovor sa oštećenim B.Š., kojom prilikom je isti iznio niz kontradiktornih podataka vezanih za sam tok događaja prijavljenog krivičnog djela, što je ukazivalo na potencijalnu umiješanost navedenog lica kod planiranja i izvršenja navedenog razbojništva. Nakon što su se daljim razgovorom sumnje pokazale opravdanim, nad istim je zavedena kriminalistička obrada tokom koje se došlo do pouzdanih informacija da je navedeno krivično djelo lažno prijavljeno od strane lica B.Š., te da je isto isplanirano zajedno sa licem Č.H. iz Ilijaša.

Daljom kriminalističkom obradom došlo se do saznanja da su navedena lica, u proteklom periodu, na području općine Visoko, zajedno izvršili tri razbojništva i četiri teške krađe, te dva razbojništva na području općine Ilijaš.

Dana 15.07.2016. godine, od strane službenika Policijske stanice Ilijaš pronađeno je lice Č.H. koje je lišeno slobode i privedeno u službene prostorije Policijske stanice Visoko, gdje je nad istim zavedena kriminalistička obrada. Istog dana, službenici MUP-a Kantona Sarajevo i Policijske stanice Visoko su na osnovu naredbe Općinskog suda u Sarajevu izvršili pretrese kuća i pratećih objekata koje koriste navedena lica, kojom prilikom su pronađeni i oduzeti predmeti za koje se sumnja da su korišteni prilikom izvršenja krivičnih djela.

Službenici Policijske stanice Visoko nastavili su aktivnosti na dokumentovanju predmetnih krivičnih djela, nakon čega će Kantonalnom tužilaštvu Zeničko-dobojskog kantona dostaviti izvještaj o počinjenim krivičnim djelima i otkrivanju izvršilaca, protiv lica B.Š., rođenog 1991. godine, i lica Č.H., rođenog 1984. godine, oba iz Ilijaša, zbog postojanja osnova sumnje da su počinila krivična djela: "Razbojništvo" iz člana 289., "Lažno prijavljivanje" iz člana 347. i "Teška krađa" iz člana 287. Krivičnog zakona FBiH.

Odsjek za odnose sa javnošću, 

                                                                                                                                                                analitika i planiranje

Arhiva saopštenja

Mart 2024
Po Ut Sr Ce Pe Su Ne
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31