SAOPCENJAfin1

Dana 01.02.2016. godine, u 20,30 sati, na dijelu magistralnog puta M-18 u mjestu Olovske Luke, općina Olovo, od strane službenika Policijske stanice Olovo izvršeno je zaustavljanje i kontrola putničkog motornog vozila "ŠKODA", registarskih oznaka T62-E-081, kojim je upravljalo lice M.A. iz Tuzle.

U kontrolisanom vozilu je na mjestu suvozača zatečeno lice S.A. iz Tuzle, dok su se na zadnjem sjedištu vozila nalazila lica: O.N., rođen 1992. godine, iz Tuzle, O.M., rođen 1990. godine, iz Sarajeva i S.L., rođen 1987. godine, takođe iz Sarajeva.

Primjenom odredbi člana 25. Zakona o policijskim službenicima Zeničko-dobojskog kantona izvršen je pregled vozila i lica, kojom prilikom je kod lica O.N. pronađen pištolj kalibra 9 mm, sa okvirom za municiju u kojem se nalazilo četrnaest komada metaka, a kod lica O.M. je pronađen pištolj kalibra 7,65 mm, sa okvirom za municiju u kojem se nalazilo šest komada metaka, za koje oružje i municiju lica nisu posjedovala potrebno odobrenje za nabavljanje, držanje i nošenje istog.

Sporno oružje je privremeno oduzeto od strane policijskih službenika a lica O.N., O.M. i S.L. su lišena slobode i zadržana u prostorijama za zadržavanje Policijske stanice Olovo, gdje je nad istim zavedena kriminalistička obrada.

Službenici Policijske stanice Olovo su, u skladu sa uputama i radnjama naloženim od strane dežurnog kantonalnog tužioca, poduzeli potrebne mjere i radnje na dokumentovanju izvršenih krivičnih djela, a nakon prikupljenih dokaza i obavještenja, Kantonalnom tužilaštvu Zeničko-dobojskog kantona će od strane Policijske stanice Olovo biti dostavljen Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu i otkrivanju izvršioca protiv lica O.N., rođenog 1992. godine, iz Tuzle i lica O.M., rođenog 1990. godine, iz Sarajeva, zbog postojanja osnova sumnje da su počinila krivično djelo iz člana 52. Zakona o nabavljanju, držanju i nošenju oružja i municije Zeničko-dobojskog kantona.

Odsjek za odnose sa javnošću,
       analitiku i planiranje