SAOPCENJAfin1

Združena pokazna vježba pripadnika pet policijskih agencija

Dana 11.11.2015. godine, sa početkom u 14,00 sati, u mjestu Nemila, grad Zenica, u krugu objekta Omladinskog naselja (bivša kasarna), izvedena je združena pokazna vježba pripadnika specijalnih policijskih jedinica Federalne uprave policije i ministarstava unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, Tuzlanskog kantona, Hercegovačko-neretvanskog kantona i Zeničko-dobojskog kantona.

vjezba nemila 11.11.2015. 1

vjezba nemila 11.11.2015. 2

Tom prilikom je prezentirano i demonstrirano reagovanje policijskih snaga na kontroli i uspostavljanju narušenog javnog reda i mira koji prerasta u krizno stanje. U ovoj vježbi je učestvovalo 600 policijskih službenika iz pet navedenih policijskih agencija. 

vjezba nemila 11.11.2015. 3

vjezba nemila 11.11.2015. 4

Takođe su simulirane situacije sprečavanja građanskih nereda, nereda huliganskih i navijačkih skupina prilikom održavanja sportskih takmičenja, kao i drugih vidova eskalacije nemira na javnim skupovima, te je demonstrirana upotreba hemijskih sredstava i angažovanje službenih pasa.

vjezba nemila 11.11.2015. 5

vjezba nemila 11.11.2015. 6

Na ovoj pokaznoj vježbi mogao se vidjeti jedan zajednički pristup specijaliziranih policijskih jedinica na kontroli mase, koji je rezultat intenzivnih obuka i obučavanja u proteklom periodu, a ovom prilikom je pokazana i specijalistička oprema ovih jedinica, koja je nabavljena u proteklom periodu i koja je ovoj pokaznoj vježbi sigurno dala jedan novi kvalitet. U završnom dijelu vježbe je učestvovala i Helikopterska grupa Federalne uprave policije. 

vjezba nemila 11.11.2015. 7 

Ovo je bila prilika da se na jednom mjestu prezentiraju usvojene policijske vještine, te demonstriraju specifične situacije u kojim, dobro obučeni i uvježbani pripadnici ovih posebnih jedinica, u vrlo kratkom vremenskom roku stavljaju situaciju pod kontrolu.

vjezba nemila 11.11.2015. 8

Nakon vježbe, jedinice su postrojene, a direktoru Federalne uprave policije Draganu Lukaču je policijski komesar Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona Semir Šut podnio raport.

vjezba nemila 11.11.2015. 9

vjezba nemila 11.11.2015. 10

 

Svim pripadnicima jedinica koje su učestvovale u ovim aktivnostima je čestitano na dobro izvedenoj vježbi, ukazujući na činjenicu da su sve radnje bile koordinirane, usklađene i blagovremene, te da takvo postupanje karakteriše i simbolizira profesionalnu i dobro isplaniranu policijsku akciju.

 

Video možete preuzeti ovdje.

 

 

 

                                                                                                     Odsjek za odnose s javnošću, 

                                                                                                       analitiku i planiranje