SAOPCENJAfin1

Preduzimajući operativne mjere i radnje na dokumentovanju i rasvjetljavanju krivičnih djela teške krađe i krađe, počinjenih u proteklom periodu na području općine Kakanj, policijski službenici Policijske stanice Kakanj su dana 14.09.2015. godine, lišili slobode lice M.Đ., rođeno 1995. godine, iz Kaknja, zbog sumnje da se isto može dovesti u vezu sa izvršenjem istih.

Nad navedenim licem je zavedena kriminalistička obrada, tokom koje se došlo do saznanja da je isto, zajedno sa još dvojicom malodobnih lica, V.E. i O.V., oba iz Kaknja, u toku mjeseca septembra tekuće godine, učestvovalo u izvršenju šest krivičnih djela, kojom prilikom je iz marketa: »ADS Komerc«, »Best« i »Rima Pak«, te kioska »Slatki butik«, otuđena određena količina raznih prehrambenih artikala.

Takođe se došlo do podataka da su lica V.E. i O.V. zajedno izvršila i dvije teške krađe, u elektro radionicu Rudnika mrkog uglja Kakanj, iz koje su otuđena 152 kg bakarnih namotaja za elektromotore, te u radionicu preduzeća »Centrotrans Eurolines« Sarajevo, PJ Kakanj, iz koje su otuđene dvije bušilice, jedna brusilica i dva para produžnih kablova za akumulatore. Navedena lica se sumnjiče da su izvršila i krađu u trgovačkoj radnji »Đasmin«, kojom prilikom su otuđila jedan paket banana, te da su drugom prilikom izvršila pokušaj teške krađe u istu radnju.

Pored navedenog, došlo se do podataka da su navedena lica dio otuđenih predmeta prodavala drugim licima, te otkupnoj stanici sekundarnih sirovina u Kaknju.

Preduzetim mjerama i radnjama rasvijetljeno je 10 krivičnih djela teških krađa i krađa.

Policijski službenici Policijske stanice Kakanj su nastavili dalji rad na dokumentovanju navedenih krivičnih djela, a nakon kompletiranja svih dokaza i obavještenja, Kantonalnom tužilaštvu Zeničko-dobojskog kantona će biti dostavljen izvještaj o počinjenim krivičnim djelima i otkrivanju izvršilaca protiv navedenih lica, zbog postojanja osnova sumnje da su počinila krivična djela „Teška krađa“ iz člana 287. KZ FBiH i „Krađa“ iz člana 286. KZ FBiH.

 

Odsjek za odnose s javnošću,

analitiku i planiranje