SAOPCENJAfin1

Danas, 25.05.2015. godine, sa početkom u 08,30 sati, u Upravi policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona, održan je sastanak Štaba za koordiniranje i usmjeravanje aktivnosti na obezbjeđenju nogometne utakmice između reprezentacija Bosne i Hercegovine i Izraela, koja će se odigrati dana 12.06.2015. godine, sa početkom u 20,45 sati, na stadionu Bilino polje u Zenici.

Na održanom sastanku, u uvodnom obraćanju policijski komesar Semir Šut je ukazao na značaj ovih aktivnosti, obzirom da  se radi o veoma značajnoj međunarodnoj utakmici, ocjenjenoj kao utakmicom visokog rizika, na čijem obezbjeđenju će biti angažovane sve raspoložive snage Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona, pojačane specijalnim policijskim jedinicima drugih kantonalnih ministarstava unutrašnjih poslova.  Komesar Šut je naglasio da je obezbjeđenje ovog sportskog događaja sigurno jedan od najvećih izazova za policiju Zeničko-dobojskog kantona, koja već ima dugogodišnje iskustvo i izvanredne rezultate na obezbjeđenju međunarodnih nogometnih utakmica, te da će se na obezbjeđenju nastupajuće utakmice iskoristiti sva stečena znanja, iskustva i procedure, koje zahtjevaju detaljno i ozbiljno planiranje svakog detalja po svim segmentima postupanja i djelovanja policijskih službenika.

stabI2015        

Na održanom sastanku su izdefinisani konkretni zadaci i obaveze svih službi i organizacionih jedinica u pogledu sačinjavanja i finalizacije planova, koji će u konačnici biti sastavni dio glavnog Plana mjera i radnji na obezbjeđenju utakmice. Komesar Šut je takođe naglasio obavezu dosljednog postupanja i primjene odredbi Zakona o unutrašnjim poslovima Zeničko-dobojskog kantona, Zakona o policijskim službenicima Zeničko-dobojskog kantona i Zakona o bezbjednosti održavanja sportskih takmičenja u Zeničko-dobojskom kantonu, te ukazao na potrebu održavanja sastanaka sa predstavnicima drugih agencija i službi, kako bi se blagovremeno razmijenila operativna saznanja i utvrdile obaveze i postupanja o okviru utvrđenih nadležnosti.

stabII 2015

U drugom dijelu radnog sastanka su definisani zadaci i obaveze Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona, a u kontekstu aktivnosti i obaveza svih policijskih agencija u BiH, koje se poduzimaju u vezi s predstojećom posjetom pape Franje Sarajevu i koje su u skladu s planiranim aktivnostima Pododbora za sigurnost.

Takođe je razgovarano o obezbjeđenju međunarodne rukometne utakmice između reprezentacija Bosne i Hercegovine i Bjelorusije, čije odigravanje je planirano za 11.06.2015. godine u Gradskoj areni u Zenici. Kako je zaključeno, policijski službenici ove Uprave policije će kvalitetno obezbjediti i ovaj sportski događaj i preduzeti sve potrebne mjere i radnje, kako bi se navedena utakmica održala u bezbjednim uslovima i kako bi bilo spriječeno bilo kakvo ugrožavanje lične i imovinske sigurnosti građana i gostiju.   

Odsjek za odnose s javnošću,

       analitiku i planiranje