SAOPCENJAfin1

Kao što je javnost obaviještena, na nivou Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona sačinjenje „Operativni plana poboljšanju bezbjednosti saobraćaja sa posebnim akcentom na mirujući saobraćaj, kretanje pješaka i obaveze vozača prema pješacima“ koji se sprovodi u toku mjeseca aprila 2015. godine, na putevima na području Zeničko-dobojskog kantona.

 

represivna faza 240415 1

U toku trajanja preventivnog dijela postupanja po Planu, u prvoj polovici mjeseca, službenici svih policijskih stanica su građanima izdavali upozorenja u vidu promotivnih letaka, te ukazivali na važnost i obavezu poštivanja svih saobraćajnih propisa, posebice onih koji se odnose na sigurnost pješaka u saobraćaju. Kako je u naznačenim aktivnostima naglasak stavljen na sigurnost pješaka, leci upozorenja su se djelili prvenstveno pješacima koji kolovoz prelaze na mjestima gdje to nije dozvoljeno, kao i vozačima koji se ne pridržavaju zakonskih odredbi u pogledu obaveza prema pješacima.

represivna faza 240415 2

Nakon okončanja preventivne faze, policijski službenici će do kraja mjeseca, prema počiniocima prekršaja poduzimati represivne mjere. U ovoj fazi, svi učesnici u saobraćaju koji se ne pridržavaju zakonskih odredbi u pogledu parkiranja vozila i prelaska kolovoza na obilježenim pješačkim prijelazima, kao i vozači koji ne poštuju svoje obaveze prema pješacima, bit će sankcionisani u skladu sa odredbama Zakona o osnovama sigurnosti saobraćaja na cestama u BiH.

represivna faza 240415 3

represivna faza 240415 4

U toku je represivna faza sprovođenja navedenog operativnog plana, te se nadamo da će naznačene aktivnosti rezultirati željenim efektima i da će učesnici u saobraćaju, naročito pješaci, ove aktivnosti shvatiti krajnje ozbiljno, uz uvažavanje i poštivanje svih saobraćajnih propisa, kako bi se u konačnici, našim zajedničkim aktivnostima i naporima unaprijedila bezbjednost odvijanja saobraćaja na području čitavog Kantona.

Odsjek za odnose s javnošću,
       analitiku i planiranje