SAOPCENJAfin1

Danas, 07.12.2017. godine, u Zenici je održana svečana promocija Programa obuke mentora i policijskih službenika na probnom radu. Kako je predviđeno utvrđenim protokolom, istog dana je u zvaničnoj posjeti bio Zamjenik Šefa misije Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u BiH,  gospodin Paul Horowitz, koji je prisustvovao navedenoj svečanosti i koji se tom prilikom i obratio prisutnim. U svom izlaganju gospodin Horowitz je ukazao na značaj projekta, kao i značaj saradnje i kontinuirane pomoći Vlade Sjedinjenih Američkih Država u jačanju kapaciteta policije u Bosni i Hercegovini, koja se ogleda u podršci u obuci, opremanju i edukaciji policijskih struktura, što je jedan od ključnih faktora za stabilnost Bosne i Hercegovine.

1 2

 

Na svečanosti su bili postrojeni novouposleni policijski službenici i obučeni mentori Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona, kao i mlađi inspektori i mentori Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona.  

Kako je u svom obraćanju istakao policijski komesar Semir Šut, radi se o jako važnom projektu, koji je svojevrsna novina i koji će unaprijediti ne samo kvalitet obuke novih kadrova, nego općenito i rad i djelovanje policijskih službi u okviru ministarstava unutrašnjih poslova i drugih policijskih agencija.

3 4

 

Komesar Šut se u svom izlaganju zahvalio Vladi Sjedinjenih Američkih Država, Ambasadi Sjedinjenih Američkih Država u BiH, ICITAP-u (Međunarodni program pomoći u kriminalističkoj obuci Ministarstva pravde Sjedinjenih Američkih Država) i INL-u (Ured za međunarodnu borbu protiv narkotika i provedbu zakona Vlade Sjedinjenih Američkih Država), na nesebičnoj podršci i naporima na realizaciji ne samo ovog projekta, nego i svih drugih značajnih aktivnosti i specijalističkih obuka koje su sprovedene proteklih godina i koje su znatno unaprijedile i profesionalizirale policijske strukture u Bosni i Hercegovini, što predstavlja jednu trajnu vrijednosti i temelje za buduće projekte.

5 6

 

Nakon održane svečanosti, sa početkom u 10,30 sati,  u TC „Džananović, u Zenici, poduzimane su aktivnosti u okviru kampanje koju sprovodi Uprava policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona u saradnji sa Ambasadom Sjedinjenih Američkih Država u BiH,  ICITAP-om i INL-om, pod nazivom „Stop korupciji“, a u okviru obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv korupcije 9. decembra.

DSCN5784 DSCN5786

 

Pored osnovnog cilja kampanje da se javnost podstakne da blagovremeno prijavljuje policiji slučajeve korupcije, željeni efekat naznačenih aktivnosti je bio i da se građani upoznaju sa tim koje sve radnje predstavljaju koruptivno djelovanje i naravno kako to mogu prijaviti, te koje su nadležnosti policije na dokumentovanju prijavljenih slučajeva korupcije.

U sklopu ovih aktivnosti u Zenici je postavljen promotivni štand na kojem su policijski službenici građanima djelili promotivni materijal, odgovarali na pitanja građana, te generalno edukovali građane na ovu temu. Ovogodišnja kampanja je obogaćena učešćem učenika starosne dobi od 17 do 18 godina, koji su zajedno sa policijskim službenicima učestvovali u podjeli promotivnog materijala i popunjavanju upitnika. Ove aktivnosti imaju za cilj podizanje svijesti mlađih generacija o postojanju i štetnosti korupcije, kao i zajedničkim naporima na preveniranju i suzbijanju iste.

DSCN5790 DSCN5788

 

Danas su realizovane i dodatne aktivnosti u prostorijama Policijske stanice Centar u Zenici, pod nazivom "Dan otvorenih vrata", koje su imale za cilj posjetu građana navedenoj policijskoj stanici i ostvarivanje kontakta sa policijskim službenicima radi dobijanja informacija o koruptivnim krivičnim djelima.Predstavnicima medija i gostima se na navedenoj lokaciji obratio i policijski komesar Semir Šut, koji je u svom obraćanju ukazao na opredjeljenost Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona u borbi protiv svih vidova korupcije, pa tako i one u policijskim redovima. Kako je obrazložio, navedeno potvrđuje nekoliko ozbiljnih istraga koje su vođene u proteklom periodu protiv policijskih službenika zbog utvrđenih nezakonitosti u radu i koji su u kratkom roku suspendovani. Takođe je naglasio da se navedene aktivnosti sprovede u saradnji sa Kantonalnim tužilaštvom Zeničko-dobojskog kantona, sa kojim se ostvaruje odlična saradnja i stalna koordinacija u postupanju na dokumentovanju i dokazivanju koruptivnih krivičnih djela. 

DSCN5795 DSCN5791

 

Kako je naglašeno u ovim aktivnostima i zavedenom kampanjom, adekvatno i profesionalno otkrivanje i dokumentovanje svih slučajeva korupcije, kao i procesuiranje osoba koje učestvuju u tim nezakonitim radnjama može se postići samo uz pomoć građana i zajednice, koji trebaju prijavljivati takve slučajeve i dostavljati policijskim službenicima informacije kojim raspolažu, kako bi policija mogla brzo i adekvatno reagovati, izvršiti potrebne provjere i zadokumentovati slučajeve korupcije.

Odsjek za odnose sa javnošću,

          analitiku i planiranje

Arhiva saopštenja

Mart 2024
Po Ut Sr Ce Pe Su Ne
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31