SAOPCENJAfin1

Dana 07.12.2017. godine, sa početkom u 10,30 sati,  u TC „Džananović, u Zenici, bit će poduzimane aktivnosti u okviru kampanje koju sprovodi Uprava policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona u saradnji sa Ambasadom Sjedinjenih Američkih Država u BiH, ICITAP-om (Međunarodni program pomoći u kriminalističkoj obuci Ministarstva pravde Sjedinjenih Američkih Država) i INL-om (Uredom za međunarodnu borbu protiv narkotika i provedbu zakona Vlade Sjedinjenih Američkih Država), na temu borbe protiv korupcije u BiH. Naznačene aktivnosti se poduzimaju u okviru obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv korupcije 9. decembra.

Pored osnovnog cilja kampanje da se javnost podstakne da blagovremeno prijavljuje policiji slučajeve korupcije, željeni efekat naznačenih aktivnosti jeste i da se građani upoznaju ustvari sa tim koje sve radnje predstavljaju koruptivno djelovanje i naravno kako to mogu prijaviti, te koje su nadležnosti policije na dokumentovanju prijavljenih slučajeva korupcije.

U sklopu ovih aktivnosti u Zenici će, u navedeno vrijeme, biti postavljen promotivni štand na kojem će policijski službenici građanima djeliti promotivni materijal, odgovarati na pitanja građana, te generalno edukovati građane na ovu temu.

Ovogodišnja kampanja je obogaćena učešćem učenika starosne dobi od 17 do 18 godina, koji će zajedno sa policijskim službenicima učestvovati u raspodjeli promotivnog materijala i popunjavanju upitnika. Ove aktivnosti imaju za cilj podizanje svijesti mlađih generacija o postojanju i štetnosti korupcije, kao i o zajedničkim naporima na preveniranju i suzbijanju iste.

Kako je usaglašeno, istovremeno sa tokom trajanja kampanje, tačnije dana 07.12.2017. godine, bit će realizovana i dodatna aktivnost u prostorijama Policijske stanice Centar u Zenici pod nazivom "Dan otvorenih vrata". Ova aktivnost ima za cilj posjetu građana navedenoj policijskoj stanici i ostvarivanje kontakta sa policijskim službenicima radi dobijanja informacija o koruptivnim krivičnim djelima.

Kako bi sve ove aktivnosti rezultirale što boljim efektima, u okviru ove kampanje je na službenoj stranici Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona (www.mupzdk.gov.ba) danas postavljen i aktiviran upitnik u okviru ankete "Stop korupciji", koji građani i posjetitelji stranice mogu anonimno popunjavati i davati odgovore na pitanja o korupciji.    

Ovom prilikom pozivamo naše građane da dođu u naznačeno vrijeme na navedenu lokaciju, kao i prostorije Policijske stanice Centar u Zenice, kako bi se u razgovoru i kontaktima sa policijskim službenicima, upoznali sa osnovnim ciljevima kampanje i općenito sa problemom korupcije i načinima sprječavanja, prijavljivanja i dokumentovanja iste.

Anketu možete popuniti klikom na link:

Anketa "Stop korupciji"

        Odsjek za odnose sa javnošću,

analitiku i planiranje