SAOPCENJAfin1

Dana 29.09.2017. godine, dežurna služba Policijske stanice Tešanj je putem telefona obaviještena da je dana 24.09.2017. godine, u 00,45 sati, na području Tešnja, uz prijetnju vatrenim oružjem, izvršeno razbojništvo na štetu lica M.M., rođenog 1999. godine, iz Tešnja, od kojeg je tom prilikom od strane tri nepoznata lica otuđen manji iznos novca.

O navedenom je odmah upoznat i dežurni tužilac Kantonalnog tužilaštva Zeničko-dobojskog kantona, a od strane policijskih službenika su poduzete intenzivne operativne mjere i radnje na terenu sa ciljem otkrivanja, lociranja i lišenja slobode lica koja su izvršila navedeno krivično djelo.

Na osnovu prikupljenih operativnih saznanja izvršena je identifikacija putničkog motornog vozila marke "Opel Corsa", bijele boje, koje su koristili izvršioci prilikom izvršenja krivičnog djela, te je utvrđeno da se radi o vozilu registarskih oznaka K50-T-919, vlasništvo lica M.M., rođenog 1988. godine, iz Doboja.

Daljnjim operativnim provjerama utvrđeno je da je u kritično vrijeme, odnosno u vrijeme izvršenja krivičnog djela, zajedno sa navedenim licem bilo i lice Š.M., rođen 1996. godine, iz Doboja, inače lice koje je evidentirano kao višestruki povratnik u vršenju krivičnih djela, kao i lice T.J., rođena 1988. godine, iz Doboja. U saradnji sa policijskim službenicima Policijske uprave Doboj, službenici Policijske stanice Tešanj su pronašli i lišili slobode navedena lica, nakon čega je nad istim u službenim prostorijama zavedena kriminalistička obrada.

Navedena lica su ispitana u svojstvu osumnjičenih na okolnosti izvršenja krivičnog djela koje im se stavlja na teret, a istovremeno su izvršeni pretresi porodičnih kuća, stanova i vozila koje koriste navedena lica. Izvršenim pretresima je pronađen jedan gasni pištolj sa jedanaest metaka, u stanu koji koristi osumnjičeni Š.M.

Nakon kompletiranja predmeta i prikupljenih dokaza, službenici Policijske stanice Tešanj će Kantonalnom tužilaštvu Zeničko-dobojskog kantona, dostaviti Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu i otkrivanju izvršioca protiv navedenih lica, zbog postojanja osnova sumnje da su počinila krivično djelo "Razbojništvo" iz člana 289. stav 2. Krivičnog zakona FBiH.

Odsjek za odnose sa javnošću, analitiku i planiranje