SAOPCENJAfin1

Dana 27.06.2017. godine, u 21,20 sati, dežurna služba Policijske stanice Zavidovići je obavještena od strane osoblja Službe hitne medicinske pomoći Zavidovići, da se u njihovim prostorijama nalazi lice K.M., rođeno 1979. godine, sa povredama nanesenim iz vatrenog oružja, u predjelu leđa i ruku, te da se radi o težim tjelesnim povredama zbog čega će biti upućeno na daljnje liječenje u Kantonalnu bolnicu Zenica. Policijski službenici su kroz obavljeni razgovor sa povrijeđenim došli do informacije da se u šumi, na lokalitetu Stog, općina Zavidovići, gdje je i upotrijebljeno vatreno oružje od strane nepoznatih lica, zajedno sa povrijeđenim nalazilo i lice V.A., iz Zavidovića, te da postoji mogućnost da je i to lice povrijeđeno.

Odmah nakon ovih informacija na navedeni lokalitet su upućeni policijski službenici, gdje je u  21,45 sati, pronađeno beživotno tijelo lica V.A., rođenog 1981. godine, sa povredama u predjelu glave, nanesenim vatrenim oružjem. Zbog vremenskih uslova i slabe vidljivosti, uviđajne radnje su prolongirane i započete rano jutros. Uviđaj na licu mjesta je izvršila ekipa Sektora kriminalističke policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona, kojim je rukovodio dežurni  tužilac Kantonalnog tužilaštva Zeničko-dobojskog kantona.

Sinoć, na području Zavidovića, slobode su lišena dva lica koja se dovode u vezu sa ovim događajem, a radi se o licima: H.P., rođen 1968. godine i  H.E., rođen 1995. godine, dok je danas lišeno slobode i lice H.F., rođeno 1991. godine, koje se takođe dovodi u vezu sa ovim slučajem.

Nad licima lišenim slobode je u službenim prostorijama zavedena kriminalistička obrada, a u okviru aktivnosti koje se poduzimaju na dokumentovanju krivičnog djela "Ubistvo" iz člana 166. Krivičnog zakona Federacije BiH i krivičnog djela "Ubistvo" iz člana 166. Krivičnog zakona Federacije BiH,  a u vezi sa članom 28. Krivičnog zakona Federacije BiH (Pokušaj).

Nastavljaju se aktivnosti policijskih službenika, u skladu sa uputama i nalozima dežurnog kantonalnog tužioca, na dokumentovanju i utvrđivanju svih činjenica i okolnosti pod kojim je nastupila smrt lica V.A., kao i teže povređivanje lica K.M. Nakon kriminalističke obrade i prikupljenih dokaza i obavještenja, lica će u toku dana biti predata na nadležnost i daljnje postupanje Kantonalnom tužilaštvu Zeničko-dobojskog kantona.

                                                                                                                                                             Odsjek za odnose sa javnošću,

                                                                                                                                                                    analitiku i planiranje