SAOPCENJAfin1

 

Kako smo već informisali javnost, Uprava policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona poduzima intenzivne aktivnosti sa ciljem obezbjeđenja lične i imovinske sigurnosti građana za vrijeme praznika.

U skladu sa izvršenom procjenom planirane su mjere i radnje u smislu pojačane kontrole ugostiteljskih objekata, kao i drugih objekata u kojim se okuplja veći broj građana, te pojačane kontrole učesnika u saobraćaju, u okviru kojih će se evidentirati i sankcionisati svi prekršaji propisani Zakonom o osnovama sigurnosti saobraćaja na cestama u BiH, sa posebnim akcentom na kontrolu alkoholiziranosti vozača.

Ove godine, u Zenici, na Trgu Alije Izetbegovića, od strane Gradske uprave organizovan je javni doček Nove godine. Imajući u vidu da će na ovom javnom skupu biti prisutan veliki broj građana, Uprava policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona će angažovati značajne policijske snage i zajedno sa organizatorom dočeka i drugim službama, preduzeti sve potrebne mjere i radnje, kako bi svim građanima obezbjedila maksimalnu ličnu i imovinsku sigurnost i kako bi građani u jednom mirnom i svečanom ambijentu dočekali i proslavili Novu godinu.

S tim u vezi, Policijska uprava I u Zenici je sačinila Plan obezbjeđenja, kojim su predviđene posebne mjere fizičkog, saobraćajnog, operativnog i KDZ obezbjeđenja. U skladu sa sačinjenim planom, policijski službenici će pored ostalih aktivnosti, a u okviru svojih nadležnosti, dokumentovati i sankcionisati sve prekršaje i slučajeve narušavanja javnog reda i mira na ovom skupu.

Posebno će se rigoroznije postupati prema licima zbog neovlaštene upotrebe pirotehničkih sredstava, a isto tako, policijski službenici će zadokumentovati i sankcionisati sva ponašanja koja nisu u skladu sa odredbama Zakona o javnom redu i miru Zeničko-dobojskog kantona.

Uprava policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona poziva sve građane koji će biti na javnom dočeku Nove godine, da se uzdrže od činjenja svih nezakonitih radnji, kao i nedoličnog ponašanja, a naročito upućuje poziv i apel roditeljima i starateljima djece i maloljetnih lica, da se dužno staraju o istim i vrše stalni nadzor nad maloljetnim licima, naročito kada je u pitanju kretanje maloljetnika u noćnim satima.

                                                                                                                                                      Odsjek za odnose s javnošću,

                                                                                                                                                              analitiku i planiranje