SAOPCENJAfin1

U proteklom periodu, od strane nepoznatih lica, izvršena su tri razbojništva na području Zenice i Žepča, koja su, s obzirom na način izvršenja, vremensku povezanost i druge okolnosti pod kojim su izvršena, upućivala na činjenicu da su izvršena od strane istih izvršilaca. Radi se o sljedećim krivičnim djelima:

  • dana 11.09.2016. godine, u 03,05 sati, od strane dva maskirana lica, uz prijetnju pištoljem, izvršeno je razbojništvo nad uposlenikom benzinske pumpe "Dilaver benz", koja se nalazi pored magistralnog puta M-17 u mjestu Golubinja, općina Žepče. Tom prilikom je otuđen novac u iznosu od 6.220,00 KM.
  • dana 23.09.2016. godine, u 21,35 sati, od strane dva maskirana lica, uz prijetnju pištoljem, izvršeno je razbojništvo nad uposlenikom benzinske pumpe "HOLDINA", koja se nalazi pored magistralnog puta M-17 u mjestu Nemila, Grad Zenica. Tom prilikom je otuđen novac u iznosu od 600,00 KM.
  • dana 19.10.2016. godine, u 20,38 sati, od strane dva maskirana lica, uz prijetnju pištoljem, izvršeno je razbojništvo nad uposlenikom benzinske pumpe "Lašva-ČS", koja se nalazi pored magistralnog puta M-5 u mjestu Lašva, Grad Zenica. Tom prilikom je otuđen novac u iznosu od 2.385,00 KM.

Poduzimajući operativne mjere i radnje na terenu sa ciljem rasvjetljavanja izvršenih krivičnih djela i otkrivanja i identifikovanja izvršilaca istih,  službenici Sektora kriminalističke policije su došli do saznanja da se u vezu sa izvršenjem navedenih krivičnih djela mogu doovesti lica: Š.N., rođen 1995. godine i B.A., rođen 1993. godine, oba lica iz Zenice, koja su locirana, lišena slobode i zadržana u službenim prostorijama. Zavedenom kriminalističkom obradom je utvrđeno da su navedena lica, uz prethodni dogovor, a sa ciljem pribavljanja protupravne imovinske koristi, vozilom odvozila na navedene lokacije, gdje su maskirani ulazili u prostorije navedenih benzinskih pumpi, te uz prijetnju vatrenim oružjem-pištoljem, otuđivala novac, nakon čega su se udaljavala u nepoznatom pravcu.

Daljnjim operativnim aktivnostima službenika Sektora kriminalističke policije, utvrđen je identitet trećeg lica, za koje je utvrđeno da je vozilom "VW Jetta", dovozilo lica Š.N. i B.A. na  prethodno dogovorene lokacije, gdje ih je čekalo, te nakon izvršenja krivičnih djela odvozilo u skladu sa dogovorom, a sve sa ciljem pribavljanja protupravne imovinske koristi. Kako je utvrđeno, radi se o licu S.E., rođenom 1981. godine, iz Zenice, koje je locirano, lišeno slobode i zadržano u službenim prostorijama.

Nad navedenim licima je u službenim prostorijama zavedena kriminalistička obrada, nakon čega su predata na nadležnost i daljnje postupanje Kantonalnom tužilaštvu Zeničko-dobojskog kantona, uz Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu i otkrivanju izvršioca, zbog postojanja osnova sumnje da su lica Š.N. i B.A. počinila krivično djelo „Razbojništvo“ iz člana 289. stav 2. Krivičnog zakona FBiH i krivično djelo iz člana 52. Zakona o nabavljanju, držanju i nošenju oružja i municije Zeničko-dobojskog kantona, a lice S.E. krivično djelo „Razbojništvo“ iz člana 289. stav 2. Krivičnog zakona FBiH, a u vezi sa članom 31. Krivičnog zakona FBiH (Saučinitelj).

U proteklom periodu službenici Odsjeka kriminalističke policije Policijske uprave I u Zenici  su preduzimali intenzivne operativne aktivnosti na rasvjetljavanju i dokumentovanju krivičnih djela teških krađa, počinjenih u proteklom periodu na području Zenice. Naznačenim aktivnostima uspješno je rasvjetljeno šest teških krađa izvršenih u benzinske pumpe "HOLDINA" d.o.o. Sarajevo i jedna teška krađa izvršena u prostorije benzinske pumpe "Energopetrol" d.d. Sarajevo, u ulici Kamberovića čikma u Zenici.

Poduzimajući mjere i radnje na rasvjetljavanju izvršenih krivičnih djela i identifikovanju i otkrivanju izvršilaca istih, operativni službenici su došli do saznanja da se u vezu sa izvršenjem navedenih krivičnih djela mogu dovesti u vezu gore navedena prijavljena lica Š.N. i B.A,  kao i lica: G.J., rođen 1998. godine, M.K., rođen 1990. godine, K.A., rođen 1996. godine i H.S., rođen 1985. godine, sva lica iz Zenice. 

Lica Š.N. i B.A. su, kako smo već naveli, predata u nadležnost  Kantonalnom tužilaštvu Zeničko-dobojskog kantona i istim je određena mjera pritvora, lica G.J. i M.K. su u bjekstvu i za istim se traga, dok je u službenim prostorijama nad licima H.S. i K.A zavedena kriminalistička obrada.

Kriminalističkom obradom je utvrđeno da su navedena lica, nasilno ulazila u unutrašnjost benzinskih pumpi i tom prilikom otuđivala cigarete i duhan, nakon čega su se udaljavala u nepoznatom pravcu.

Nastavljaju se aktivnosti  službenika Odsjeka kriminalističke policije Policijske uprave I u Zenici na pronalasku lica za kojim se traga, kao i na dokumentovanju izvršenih krivičnih djela, nakon čega će Kantonalnom tužilaštvu Zeničko-dobojskog kantona  navedena lica biti prijavljena, zbog postojanja osnova sumnje da su počinila krivično djelo "Teška krađa" iz člana 287. Krivičnog zakona FBiH.

Odsjek za odnose sa javnošću,

        analitiku i planiranje

Arhiva saopštenja

Mart 2024
Po Ut Sr Ce Pe Su Ne
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31