SAOPCENJAfin1

Operativnim radom na terenu, a u okviru aktivnosti koje se poduzimaju na preveniranju posjedovanja i neovlaštene proizvodnje i stavljanja u promet opojnih droga, kao i otkrivanja i procesuiranja lica koja se dovode u vezu sa zloupotrebom opojnih droga, policijski službenici Policijske stanice Usora su došli do određenih informacija i saznanja o postojanju zasada indijske konoplje na lokalitetu Bejići, općina Usora.

foto cannabis

U skladu sa prikupljenim operativnim saznanjima, dana 25.08.2016. godine, u jutarnjim satima,  od strane kriminalističkih istražitelja Policijske stanice Usora izvršen je obilazak navedenog lokaliteta, kojom prilikom je na četiri mikro lokacije pronađen zasad od 77 stabljika indijske konoplje dužine od 80 do 210 cm. O navedenom je odmah upoznat dežurni tužilac Kantonalnog tužilaštva Zeničko-dobojskog kantona, koji je ovlastio službenike Policijske stanice Usora za vršenje uviđaja, kao i poduzimanje drugih mjera i radnji na dokumentovanju izvršenog krivičnog djela. Obzirom da lokacija na kojoj su zasađene stabljike nije pogodna i sigurna za daljnju opservaciju, sporne stabljike su izuzete sa lica mjesta i iste će biti dostavljene Odsjeku za kriminalističku tehniku i KDZ Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona, radi vršenja  potrebnih vještačenja.

Službenici Policijske stanice Usora nastavljaju sa vršenjem potrebnih provjera i prikupljanjem operativnih saznanja, u cilju otkrivanja i procesuiranja lica koja su izvršila zasad navedenih stabljika i time počinila krivično djelo „Neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga“ iz člana 238. stav 1. Krivičnog zakona FBiH.

Odsjek za odnose s javnošću,

       analitiku i planiranje