SAOPCENJAfin1

Tokom proteklog vikenda, tačnije u subotu 20.08.2016. godine, u noćnim satima, na kontrolnom punktu na regionalnom putu Zavidovići-Kakanj u mjestu Otežnja, policijski timovi Policijske stanice Zavidovići vršili su planske aktivnosti pojačane kontrole učesnika u saobraćaju, u okviru kojih su poduzimane i mjere na suzbijanju i preveniranju posjedovanja i neovlaštene proizvodnje i stavljanja u promet opojnih droga. Tom prilikom, izvršenom kontrolom pet putničkih motornih vozila, te pregledom lica u vozilima, pronađena su opojna sredstva kod šest lica.

Tako je izvršenom kontrolom putničkog motornog vozila marke „VW-Golf II“, registarskih oznaka K75-O-622, kojim je upravljao T.E. iz Zavidovića, kod saputnika M.A., rođenog 1992. godine, iz Zavidovića, pronađen paketić sa biljnom materijom koja svojim izgledom asocira na opojnu drogu, bruto težine 0,30 grama.

Prilikom kontrole putničkog motornog vozila marke „BMW“, registarskih oznaka O61-T-635, kojim je upravljao Ć.A. iz Novog Travnika, izvršenim pregledom saputnika V.G., rođenog 1990. godine, iz Novog Travnika, pronađen je paketić sa praškastom materijom koja svojim izgledom asocira na opojnu drogu, bruto težine 2,40 grama, te 3 tablete koje sadrže psihotropne supstance i čije držanje nije dozvoljeno.

Policijski službenici su prilikom vršenja kontrole i pregleda putničkog motornog vozila marke „VW-Polo“, registarskih oznaka J52-M-283, kojim je upravljao D.A. iz Busovače, kod saputnika R.M., rođenog 1990. godine, iz Busovače pronašli: 10 paketića biljne materije koja svojim izgledom asocira na opojnu drogu, bruto težine 5,30 grama, jednu kesicu biljne materije koja svojim izgledom asocira na opojnu drogu, bruto težine 11,70 grama, praškastu materiju koja svojim izgledom asocira na opojnu drogu, bruto težine 20,30 grama, te 29 tableta koje sadrže psihotropne supstance i čije držanje nije dozvoljeno.

Izvršenom kontrolom putničkog motornog vozila marke „Ford-Focus“, registarskih oznaka A69-K-187, kojim je upravljao S.S. iz Zavidovića, kod saputnika B.A., rođenog 1998. godine, iz Zavidovića, pronađen je paketić sa biljnom materijom koja svojim izgledom asocira na opojnu drogu, bruto težine 0,40 grama.

Prilikom kontrole putničkog motornog vozila marke „VW-Golf II“, registarskih oznaka 201-A-094, kojim je upravljao B.Dž., rođenog 1996. godine, iz Tuzle, kod istog su pronađene dvije tablete koje sadrže psihotropne supstance i čije držanje nije dozvoljeno, dok je izvršenim pregledom saputnika K.M., rođenog 1995. godine, iz Tuzle, pronađeno pet paketića sa biljnom materijom koja svojim izgledom asocira na opojnu drogu, bruto težine 4,95 grama.

U svim navedenim slučajevima su izvršeni uviđaji, a lica kod kojih su pronađena opojna sredstva su lišena slobode i sprovedena u službene prostorije Policijske stanice Zavidovići gdje je nad istim zavedena kriminalistička obrada. Sporna materija pronađena tokom pregleda lica dostavljena je u Odsjek za kriminalističku tehniku i KDZ Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko- dobojskog kantona radi vršenja potrebnih vještačenja.

Nakon prikupljenih dokaza i dokumentovanja krivičnih djela, Kantonalnom tužilaštvu Zeničko-dobojskog kantona će od strane Policijske stanice Zavidovići biti dostavljen Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu i otkrivanju izvršioca protiv navedenih lica, zbog postojanja osnova sumnje da su počinila krivično djelo „Posjedovanje i omogućavanje uživanja opojnih droga“ iz člana 239. Krivičnog zakona FBiH.

Odsjek za odnose sa javnošću,

                                                             analitiku i planiranje